Фестиваль борщу вп'яте влаштували на Вінниччині. Цьогоріч у вмінні готувати цю страву змагалися господині з трьох областей України. Вони презентували понад 50 різновидів українського борщу.
Ганна Літвин на свою велику родину — борщ варить щодня. Каже, готує цю страву у 8-літровому казані і тільки на плиті. Інгридієнти вкидає — строго по порядку. А щоби борщ вийшов смачний - перед початком куховарства завжди молиться.
Ганна Літвин, учасниця фестивалю: "Варю та й переживаю, та й кажу: «Божичку допоможи, Мати Божа допоможи, щоб був самий лучший».
Варитимуть борщі на фестивалі більше двохсот господинь. Обов'язковою умовою було скласти про страву пісню.
З квасолею та бобами, з грибами та квашеним буряком, пісні та з м'ясом. Усі борщі могли скуштувати й оцінити гості фестивалю. А тим часом господині діляться секретами приготування.
Оксана Літинська, учасниця фестивалю: "Наш борщ особливий, він приготовлений з любов'ю, і він головне, що без ГМО. В наш борщ входять всі натуральні компоненти. Це такі, як, ось бачите, м'ясо качки, нашої домашньої, і подивіться, яка велика, гарна квасоля, яка росте на нашому городі, і які гарні буряки квашені тут..."
Народознавці кажуть — українському борщу вже понад 1000 років. Ще наші далекі пращури готували кілька видів цієї страви. Був борщ зимовий, був на спеку. Вчені-етнографи стверджують — ще ті, давні борщі налічували не менш, як 20 інгредієнтів, тому й вважалися не лише поживними, а й цілющими.