chrome firefox opera safari iexplorer

У львівському музеї Соломії Крушельницької сенсаційні знахідки

26 вересня 2011 о 10:26

Документи, що з’явилися з-під руки харизматичної і неперевершаної співачки, були представлені на виставці «Скарби Соломіїного дому» в рамках відзначення меморіальним музеєм 139 річниці з Дня народження Крушельницької, – повідомляє кореспондентка ЗІКу. Обидва рукописи – автентичні.

Перший – заява, датована 12 серпня 1941 р. Це єдиний (!) документ з музейної збірки, що стосується життя оперної діви у період окупації.

Цей документ має дуже цікаву долю, яку переповіла в.о. директора музею Ірина Криворучка. До працівників установи звернувся львівський колекціонер з тим, що має оригінальний рукопис Соломії. Він запропонував музею купити документ за 2 000 євро. Музейники попросили, аби потенційний експонат було подано на науково-методичну раду, яка б у свою чергу оцінила фінансову вартість і встановила автентичність рукопису. Для музею, якому коштів на поповнення фондів не виділяється узагалі дуже давно і жодних, 2 000 євро були просто фантастичною сумою. Тож хотіли співставити ціну, яку запросив колекціонер, із тою, яку встановлять експерти. Натомість вищевказаний львів’янин пустив документ на продаж в Інтернет.

Тим часом, з Варшави до музею звернувся громадянин Польщі, Кшиштоф Вільман. Він якраз і повідомив музейників про Інтернет-аукціон та зазначив, що з радістю придбав би цей документ у фонди музею. Вільман виявився великим шанувальником таланту Соломії Крушельницької, а також знавцем історії Львова. Йому вдалося значно понизити ціну і таки придбати документ, після чого його було передано у подарунок Музично-меморіальному музею співачки.

Щодо змісту рукопису, то його зачитала в.о. директора музею. У заяві Соломія Крушельницька звертається до міської управи Львова з тим, щоби провести денаціоналізацію її будинку (записано зі слів Ірини Криворучки – ЗІК):

«Підписана Крушельницька Саломея є табулярною властителькою реальності, знаходячоїся у Львові при вул. Крашевського, 23. Реальність на двоповерховий дім і має п’ять невеликих мешкань. Реальність цю купила, підписана ще у 1903 році, за гроші, які заробила, виступаючи як оперна співачка в Італії, Франції, Америці, щоби в той спосіб мати забезпечену старість. Білшовики, що небагато так цінять артистів, знаціоналізували цю каменицю, не хотячи признати заслуг (...) для мистецтва, а, властиво, не визнавали, що підписане є здесь одинокою українкою, що як оперова співачка має світове визнання».

Документ є дуже промовистим і демонструє принизливе становище співачки зі світовою славою у Львові «за перших совітів» – помешкання у Крушельницької відібрали у 1939 році.

Щодо іншого, не менш показового документу, то він стосується стосунків Крушельницкої з мамою. Музейники кажуть – до цього моменту було відоме лише листування артистки з батьком. Фотографія-листівка, на звороті якої – лист до матері, відкриває нові можливості для науковців досліджувати взаємини Соломії з сім’єю.

На жаль, поштівка не належить музею – це власність колекціонера з міста Яворова. У листі до мами йдеться про наступне (також записано зі слів Ірини Криворучки):

«Віншую вам ще раз здоров’ячка і ручки цілую. Посилаю вам робітку американську. Гроші на листопад шлю до Львова на адресу Юзі – щоби для Влодзя були і щоб вам відіслала. Но ся поправляється і купається. Щасливо подорож відбулисмо і я не була засмучена. Дорогі мамунцю, ваша Саломея».

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути