chrome firefox opera safari iexplorer

У Тернополі 2012 рік проголошено Роком Соломії Крушельницької

22 грудня 2011 о 15:09

У Тернополі 2012 рік проголошено Роком Соломії Крушельницької. Відповідне рішення прийняли депутати Тернопільської обласної ради.

У ньому також міститься доручення ОДА до 1 лютого 2012 року розробити та подати на затвердження обласній раді план заходів з відзначення в області 140-річчя від дня народження видатної оперної співачки, уродженки Тернопільщини С.Крушельницької.

У серпні минулого року у Тернополі відкрили перший у світі пам’ятник С.Крушельницькій. Постамент – постать співачки у повний зріст — виготовлено з бронзи. Окрім цього, пам’ятника, у світі є лише погруддя співачки у Львові та Мілані, де С.Крушельницька виступала у театрі «Ла скала».

Довідка

Соломія Крушельницька народилася 23 вересня 1872 року у селі Білявинці, тепер Бучацького району Тернопільської області, в сім’ї священика. Походить зі шляхетного й старовинного українського роду.

Співати почала з юних років. Основи музичної підготовки отримала в Тернопільській гімназії, в якій здавала іспити екстерном. У 1883 році на Шевченківському концерті у Тернополі відбувся перший виступ Соломії, яка співала в хорі товариства ”Руська Бесіда”. В 1893 закінчила Львівську консерваторію. Восени 1893 року Соломія іде вчитися до Італії, а з 1894 року виступає в Львівській опері.

У другій половині 1890 року почались її тріумфальні виступи на сценах театрів світу: Італії, Іспанії, Франції, Португалії, Росії, Польщі, Австрії, Єгипту, Аргентини, Чилі.

В 1920 році С.Крушельницька в зеніті слави залишає оперну сцену, виступивши останній раз в неапольському театрі в улюблених операх ”Лорелея” і ”Лоенгрін”. Далі своє життя присвятила камерній концертній діяльності, пісні виконувала на 8 мовах. Здійснила турне по Україні, Європі, Америці. У 1929 році в Римі відбувся останній гастрольний концерт С.Крушельницької.

В повоєнний період С.Крушельницька стала професором Львівської державної консерваторії ім. М.Лисенка. У 1951 році їй присвоїли звання заслуженого діяча мистецтв УРСР.

Померла співачка 16 листопада 1952 року. Поховали її у Львові на Личаківському кладовищі поруч з могилою Івана Франка.

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути