chrome firefox opera safari iexplorer

«Атмосфера Крушельницької»: стартував проект, присвячений співачці

20 листопада 2014 о 18:59

Протягом місяця, крім історичного проекту, покликаного популяризувати історію успіху Соломії Крушельницької серед молодої аудиторії, пройдуть конкурс ілюстрацій на кращий костюм для сучасної Соломії, музичний проект, у рамках якого відомі українські виконавці створять ремікси і переспіви арії Крушельницької, конкурс молодих талантів «Крушельницька 2.0», зірковий проект, для якого сучасні красуні приміряють знамениті сценічні образи співачки.

«Головна мета проекту — відродити інтерес до цієї фантастичною жінці, актуалізувати тему справжніх українських красунь — модних, стильних, талановитих, відомих, — каже організатор проекту Наталія Кравець. — Ми хочемо розповісти про жінок, які змінювали долі, які писали історію і залишили після себе не просто пам'ять, а справжній скарб для української нації».

Відомо, що Крушельницька була модницею не тільки на сцені, вона одягалася зі смаком у повсякденному житті і чудово виглядала при будь-яких обставин. В рамках проекту «Атмосфера Крушельницької» кращим ілюстраторам України запропонують пофантазувати, як би виглядав костюм Соломії, якби вона жила сьогодні. Конкурс fashion-ілюстрацій проходить під патронатом Ukrainian Fashion Week.

«Нам приємно підтримувати такі глибокі освітні та культурні ініціативи, — зізнається Ірина Данилевська. — Ілюстрація як напрямок, який ми почали активно розвивати, не тільки красивий вид мистецтва, але і можливість представити якісні професійні художні роботи, кожен раз знаходячи для них натхнення. Тому ми вирішили зробити невеликий внесок у проект і запропонувати ілюстраторам і дизайнерам створити сучасний образ такої видатної українки як Соломія Крушельницька».

Музичний проект представить арії Крушельницької в сучасному виконанні: інтерпретації, переспіви, ремікси.

«Соломія Крушельницька — легенда у світовому оперному мистецтві, — вважає Каша Сальцова (гурт „Крихітка“). — Тому участь у такому проекті — це ні в якому разі не спроба повторити її виконання, але можливість доторкнутися до спадщини видатної співачки і нагадати про велич її розуму і трагічну долю митця світового значення, який був змушений провести останні роки життя в СРСР».

Побачити кращі ілюстрації, почути музичну підбірку та ознайомитися з історичним проектом можна буде на виставці в ТРЦ «Атмосфера» вже 19 грудня 2014 року.

«Атмосфера Крушельницької» — ряд ініціатив, присвячених видатній українській співачці. Перший із серії проектів, присвячених видатним українкам. Протягом 8 місяців українцям нагадають про досягнення і талант п'яти героїнь, чиї імена написані золотими літерами в українській історії.

5 фактів про Соломію Крушельницьку

  • 7 разів італійська публіка викликала акторів і композитора на сцену після прем'єри оновленої «Мадам Баттерфляй» з Крушельницької у головній ролі.
  • 31 місце в рейтингу видатних українців займає Соломія Крушельницька.
  • Майже 3 октави було у неперевершеного сопрано Крушельницької, що є рідкістю в світовому оперному і камерному мистецтві.
  • У залі всесвітньо відомого театру «Ла Скала» встановлено скульптурний портрет Соломії Крушельницької.
  • Крушельницька виконувала арії і пісні 8-ма мовами.
Джерело: Gazeta.ua
Розділи: Новини культури

27 квітня

Інші дати
Народився Олександр Беретті
(1816, м.Петербург, Росія – 1895) – український та російський архітектор, син Вікентія Беретті. Участник проектування Володимирського собору в Києві. За проектами Олександра Беретті збудовано 23 будівлі в ряді міст України. За проектами його батька Вікентія Беретті (14.06.1781 – 1842) в Києві збудовані будівлі Київського університету, обсерваторії і інституту благородних дівиць (нині Жовтневий палац).
Зелена піна лісу молодого Дрімотно плеще, як на морі шум. Блакитні тіні впали на дорогу, Заворожили мудрі бджоли ум. Стоять дуби замислено і строго. Тут — перейшовши молодий самум — Собі поставлю келію убогу, Щільник пахучий для останніх дум. (Максим Рильський)
Розгорнути