chrome firefox opera safari iexplorer

На Тернопільщині встановили пам’ятник Соломії Крушельницькій

06 листопада 2013 о 12:22

Наприкінці минулого тижня в райцентрі Заліщиках Тернопільської області встановили погруддя славетній оперній діві, уродженці Тернопільщини — Соломії Крушельницькій, повідомляє газета «День».

У цьому містечку співачка побувала 1905 року з Шевченківською концертною програмою. Тоді вона виступила в будинку колишнього кінотеатру. Нині ім’ям Крушельницької названо вулицю й той сквер, де тепер постав їй пам’ятник.

В урочистому відкритті брали участь представники влади, громадськості, концертну програму підготували студенти вокального відділу Тернопільського музичного училища ім. С. Крушельницької.

Нагадаємо, погруддя співачки є також у Львівському національному академічному театрі опери і балету ім. С. Крушельницької, міланському «Ла Скала». Торік бронзовий бюст встановили ще в одному італійському місті — Торре дель Лаго, де 1904 року Крушельницька з тріумфом виконала головну партію в опері Джакомо Пуччіні «Мадам Баттерфляй».

Єдиний же на сьогодні у світі пам’ятник у повний зріст постав 2010 року в Тернополі, де неперевершена Соломія навчалася й робила перші кроки на театральній сцені.

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути