chrome firefox opera safari iexplorer

Після реставрації обвалилася стіна Старого Замку

05 жовтня 2011 о 12:23

Такий висновок зробили фахівці інституту «Укрзахідпроектреконструкція», пише «Україна комунальна».

Директор музею-заповідника розповідає, що наприкінці дев’яностих башту реставрували. Але не фахівці-реставратори, а комунальники. В цьому українські науковці й їхні колеги з Польщі бачать причину руйнувань.

«Були допущені люди, які не є фахівцями в галузі реставрації. Люди виграли тендер, це фірми, які вчора ще займались ремонтом під’їздів, а сьогодні займаються пам’ятками архітектури», – розповів Віктор Травінський, директор Кам’янець-Подільського державного музею-заповідника.

Гендиректор Національного історико-архітектурного заповідника «Камянець» вважає: в обвалі стіни винні й столичні проектанти. За авторським задумом башта не мала даху, а водовідведення було спроектовано з порушенням технологічного процесу. Відтак дощова вода впродовж трьох років, йшла в стіну. Через надмірне зволоження вона зсунулась і потягнула за собою верхню, вже відреставровану.

Крім того, Валентина Лобова – реставратор майже з тридцятирічнем стажем переконана, що причина обвалу стіни башти не лише у водовідведенні. За перспективним планом реконструкції фортеці, на цій башті мало бути дерев’яне перекриття, а не залізобетонне. Це грубе порушення, яке допустили проектанти.

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути