chrome firefox opera safari iexplorer

На Дніпропетровщині захоплюють заповідні ліси

11 листопада 2011 о 12:52

На Дніпропетровщині у приватні руки потрапляють ділянки лісів, відведених під заповідні території. Незаконні господарі діють за відпрацьованою схемою: самочинно захоплюють ділянки, вирубують дерева і намагаються перепродати під забудову. Один із найгостріших конфліктів розгорівся навколо заповідної зони «Дніпровські ліси», що під Дніпропетровськом. Обурені жителі прилеглого селища б’ють на сполох: вирубники гектарів заповідної зони не мають жодних дозвільних документів. Люди «живим щитом» готові спиняти техніку. У конфлікт втрутилась облрада.

Регіональний ландшафтний парк «Дніпровські ліси» під Дніпропетровськом створений торік рішенням облради. Коштів для позначення території як такої, що охороняється законом, не виділили, і нещодавно у заповідних лісах з’явились непрохані гості.Мешканці прилеглого селища помітили: невідомі огородили кілька ділянок, заїхали з технікою і почали вирубувати віковічні сосни. Жодних документів виконавці не показали, тільки дозвіл з селищної ради, та й той виявився на ділянку зовсім в іншому місці, розповів представник ініціативної групи мешканців селища Кіровського, які стали на захист лісу, Микола Тарнавський.

«Приїхав трактор, але водій побачив, що збирається сходка, розвернувся і поїхав назад. Це рекреаційна зона, туди люди виїздять на вихідні з дітьми. Там чудові місця, гриби, ягоди, співають птахи. Ми слідкуємо за лісом, прибираємо. Гроші не повинні вирішувати все!», – зазначив активіст.Заповідні ділянки вже продають в Інтернеті

Хто стоїть за людьми з технікою, місцеві мешканці не знають. У підробних документах було лише одне прізвище – якоїсь пані «Петрової». Люди припускають: захоплення лісу організоване великою ріелторською компанією. На одному з інтернет-сайтів вже з’явились оголошення про продаж захопленої частини лісу. На телефонний дзвінок відповідає ріелтор: ділянка заповідного лісу в 30 соток продається, ціна – 42 тисячі доларів США, дозвільні документи – будуть.

«Щодо документів – усе буде готово», – сказав по телефону ріелтор, який відмовився представитись.

Місцеві правоохоронці та лісгосп на скарги мешканців відповідають відписками: мовляв, факт вирубування лісу «до ступеня припинення росту» підтверджують. Між тим, у ситуацію навколо «Дніпровського лісу» втрутилась обласна рада.

Пробний камінець: чи промовчать люди?

Заступник голови облради з захисту конституційних прав громадян Вікторія Шиловазаявляє: те, що відбувається у Кіровському, – рейдерське захоплення, і готує звернення до прокурора області.

«Використовується рейдерська схема: незрозумілі рішення, тільки ксерокопії, користуються правовою необізнаністю мешканців. Але громадяни Кіровського виявились дуже відповідальними перед собою і державою. Я думаю, ми переможемо, і ліс відіб’ємо. Що робити з тими деревами, які вже вирубали? Їх сотні. Я думаю, вони заплатять штрафи і висадять нові дерева, нікуди їм не дітись, щоб інші боялись. Три ділянки – це тільки початок. Якщо люди промовчать, все буде продовжуватись в тому ж дусі», – сказала Шилова.

Поки ж мешканці Кіровського змушені чергувати біля заповідного лісу. В органах прокуратури області наразі перебуває більше сотні справ щодо незаконного захоплення та вирубування зелених насаджень.

26 квітня

Інші дати
Леонід Плющ
1939 –  математик, публіцист, учасник правозахисного руху в СРСР. Дисидент. Член Ініціативної групи захисту прав людини, член Закордонного представництва Української Гельсінської групи.
Розгорнути
Народився Станіслав Тельнюк
(1935, с.Іскрівка Запорізька область – 1990) - український письменник, літературний критик, редактор, перекладач.
Розгорнути
Народився Микола Зеров
(1890, м.Зіньків Полтавська область - 1937) - український літературознавець, лідер «неокласиків», майстер сонетної форми і блискучий перекладач античної поезії.
Емаль Дніпра, сліпучо-синій сплав. Газон алей і голе жовтоглиння, І в поводі прозорого каміння Зелені луки — як розлогий став. Ніколи так жадібно не вбирав Я красоти весняного одіння, Пісок обмілин, жовтобоке ріння, Брунатні лози і смарагди трав. (Микола Зеров)
Розгорнути