chrome firefox opera safari iexplorer

На Закарпатті готують різдвяну ялинку для Ватикану

16 листопада 2011 о 18:06

На Різдво та Новий рік головну площу Риму – площу Святого Петра – прикрашатиме ялинка із Закарпаття. Вічнозелене дерево вже знайшли в лісі поблизу села Богдан у Рахівському районі. Висота лісової красуні – 30 метрів.

«Пропозиція, щоб Україна, подібно до інших християнських держав, подарувала Ватикану ялинку, з'явилася ще 7 років тому, — розповів судовий вікарій Мукачівської греко-католицької єпархії Іван Ісаєвич. – Тоді священик Стефан Січ написав листа до Ватикану. На це йому прийшла відповідь, що Україна поставлена в чергу, яка випаде близько 2022—2025 року. Навесні цього року владика Мілан Шашік із Блаженним Любомиром Гузаром ще раз звернулись із такою пропозицією до Ватикану, а перед тим заручилися підтримкою президента Віктора Януковича».

Із Ватикану прийшла відповідь, що українська ялинка може поза чергою прикрасити площу Ватикану. Вимоги до дерева були такі, аби його висота сягала не менше 30 метрів. Цього тижня ялинку мають зрубати.

«Уже завтра на Рахівщині почнуть працювати „еменесники“. Їхнє завдання – обв'язати ялинку спеціальними тросами, які мають спростити транспортування вертольотом та запобігти пошкодженню гілок. Упоратись рятувальники обіцяють за два з половиною дні. Для цього працюватимуть з короткими перервами, житимуть та харчуватимуться у спеціальних палатках біля ялинки», — повідомили в прес-службі Закарпатської ОДА.

До речі, лісівники вже ретельно обстежили тридцятиметрове зелене дерево і навіть порахували кількість гілок. Їх на ялинці 720. Найбільші важать 10-12 кг.

Для головної ялинки вже обрали і «двійника» — трохи менше, 25-метрове, дерево. Воно слугуватиме для пробного транспортування. Уже цієї п'ятниці відбудеться «репетиція» дій – це необхідно, в першу чергу, лісівникам та пілотам гвинтокрилу для узгодження дій та, щоб уникнути помилок у майбутньому.

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути