chrome firefox opera safari iexplorer

Хто дарує український подарунок для Ватикану?

01 грудня 2011 о 08:57

Цього року Україні випала унікальна честь – ми прикрашаємо на різдвяні свята подвір’я Ватикану та Апостольський палац найкращими своїми ялинками.

Завдячувати цьому маємо священику Стефану Січу, який ще 7 років тому написав листа до Ватикану із пропозицією встановити на головній площі Риму – площі Святого Петра – українську ялинку. Нас тоді «поставили у чергу», яка мала випасти близько 2022—2025 року.

Але навесні цього року владика Мілан Шашік із Блаженним Любомиром Гузаром ще раз звернулись із такою пропозицією до Ватикану, перед тим заручившись підтримкою президента Віктора Януковича. Із Ватикану прийшла відповідь, що українська ялинка може поза чергою прикрасити площу Ватикану.

61-річні красуні

Вимоги до дерева були такі, аби його висота сягала не менше 30 метрів.

Потрібне дерево знайшли в закарпатському лісі поблизу села Богдан у Рахівському районі. Це 30-метрова ялинка з діаметром стовбура до 3 метрів та вагою майже у 5 тонн. 720 гілок на ялинці упродовж двох діб обв’язували спеціальним тросом, аби зменшити дерево для зручності транспортування.

Урядом України було доручено Міністерству інфраструктури взяти під патронат організацію доставки ялинки з Карпатських гір до Ватикану. Як повідомляв сайт міністерства, гігантські розміри дерева спочатку дещо ускладнювали його зрізання і транспортування, а до самого дерева був відсутній прямий під’їзд.

Задля зручності транспортування треба було «розчистити» у лісі дорогу до ялинки, а також місце навколо дерева для вільного під’їзду та розташування спеціальної техніки.

У дерева-велетня обрізали величезні нижні гілки (їх також везли до Риму). Отже, уявіть собі масштаби «розчищеного» місця...  Рубали ялинку у «підвішеному» стані — щоб не пошкодити дерево, стовбур було зачеплено до гелікоптера.

Але далі сайт міністерства повідомляє ще одну цікаву деталь. Перед зрізанням головної ялинки провели своєрідну «репетицію» — пробне транспортування, для якого обрали трохи менше, 25-метрове, дерево. Це було необхідно, в першу чергу, «лісівникам та пілотам гвинтокрилу для узгодження дій та, щоб уникнути помилок в майбутньому». А це, знову ж, «розчищення під’їзду» тощо...

А платить хто?

За словами голови Закарпатської ОДА, загальна вартість робіт сягає 100 тисяч євро, а «грішми допомогли благодійники та меценати». Тоді доцільно було би оприлюднити і перелік цих благодійників та меценатів, яким ми вдячні за організацію цієї справи.

У всьому світі меценацтво – це добра і корисна річ, яка заслуговує на пошану. Меценати – це поважні люди, про яких знають і повідомляють ті структури, яким допомагають. Їхні прізвища не приховуються, а навпаки – установа, якій допомагають, усіляко їм дякує та сприяє. У деяких країнах благодійники навіть отримують податкові пільги від держави…

Чому у нас інакше? Чому ми не можемо знати імен тих, хто зробив від імені всієї України такий подарунок?..

На прикраси — ще півсотні ялинок

Окрім основної ялинки, до Ватикану із Львівської області відправлено ще 43 ялинки, які прикрашатимуть площу Святого Петра та Апостольський палац у Ватикані, повідомили у Львівській облдержадміністрації.

Уточнюємо — 43 білі ялиці, висотою від трьох до шести метрів,  відібрали на конкурсній основі працівники лісового господарства Львівської області.

За інформацією Вікіпедії, біла ялиця займає лише близько 1,4% державного лісового фонду України. Райони заготівель — Львівська, Івано-Франківська, Чернівецька та Закарпатська області. Запаси сировини незначні…

Як розповів начальник Львівського обласного управління лісового та мисливського господарства Анатолій Дейнека, «деревця мають гарний вигляд, симетричні. Не можу сказати, на яких умовах Ватикан придбає ялинки, бо питанням займається Кабмін. Держава має вирішити: чи подарувати дерева, чи взяти за них плату? Це унікальний випадок, який рекламуватиме Україну в Європі».

Представляти Україну у Ватикані на урочистому відкритті ялинки планував, за повідомленням Міністерства інфраструктури, окрім церковних очільників, і наш президент Віктор Янукович. Щоправда, ця інформація з часом «виявилася непідтвердженою».

Суб’єктивний погляд

Шкода велетенську красуню-ялинку, яка росла більше півстоліття і була зрубана лише заради «репетиції» транспортування «головної» ялинки.  Хіба лише таким чином можна було випробувати професіоналізм лісників?

Шкода тих дерев, які були «розчищені» задля «прямого під’їзду» до головної ялинки і «репетиційної».

Шкода загалом Карпатський ліс, який сьогодні є ледь не єдиним захисником місцевих мешканців від повеней.

Шкода і півсотні білих ялиць, які були відправлені у Ватикан для прикрашання площі Святого Петра та Апостольського палацу. Адже в Європі давно вже відходять від традиції використання «живого дерева» на різдвяні свята, а прикрасити подвір’я можна і штучними, не менш красивими ялинками…

І шкода, що українці досі не знають тих добродіїв, які фінансово забезпечили представлення України на різдвяні свята в резиденції Папи Римського.

Розмірковувала Юлія Царенко