chrome firefox opera safari iexplorer

Сттоличних таксі стане менше, а їх послуги подорожчають

01 грудня 2011 о 09:47

Міністерство інфраструктури розробляє законопроект, який кардинально змінить ринок таксі. Документ покликаний вивести із тіні перевізників, які у 80% випадків працюють нелегально.

Таксистів зобов'яжуть встановити таксометри та отримати три види дозвільних карток (аналог ліцензії). За відсутність лічильника в автомобілі — водієві буде загрожувати досить серйозний штраф у 1700 гривень. Проводити перевірки таксистів на дорозі буде доручено даїшникам, пише Сегодня.

«Якщо таксометр не буде включений в салоні в присутності пасажира — теж штраф 1700 гривень», — сказав голова Профспілки таксистів України Василь Попик, який брав участь у розробці закону.

Проектом також передбачається запровадження трьох видів карток: для водія таксі, для водія на замовлення (наприклад, обслуговування весіль) і для інформаційно-диспетчерських служб.

Видавати їх будуть місцеві органи влади, а не Головна автотранспортна інспекція. "Таксистові можуть або видати картку, або відмовити (підстав лише дві — недостатня подана інформація або несплата грошей за оформлення картки). Вартість одноразової картки — одна мінзарплата (з 1 грудня — 1004 грн).

Ще одне нововведення — диспетчерські служби будуть реєструватися і працювати за чіткими правилами. Зараз вони — посередники, які отримують з таксистів плату за зв'язок з клієнтом, і ні за що не відповідають, пояснює Попик. Найчастіше диспетчери не знають водіїв (ті просто платять за рацію і їздять самі по собі). У результаті пасажир може сісти в машину до людини, яка щойно отримала права.

Але є і зворотна сторона медалі. Якщо таксисти легалізуються, то їх стане менше. А через зменшення кількості пропозицій ціна послуг може зрости, говорять експерти. Також стане складніше викликати машину.

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути