chrome firefox opera safari iexplorer

Уряд підтримав українські школи за кордоном

20 лютого 2012 о 15:56

Кабінет Міністрів затвердив порядок використання коштів, передбачених у державному бюджеті для фінансової підтримки забезпечення позитивного іміджу України та здійснення заходів щодо підтримки зв'язків з українцями, які проживають за межами України.

Про це йдеться в постанові № 102 від 8 лютого.

Головним розпорядником цих коштів і відповідальним виконавцем бюджетної програми є МЗС, розпорядниками нижчого рівня за окремими напрямками є закордонні дипломатичні установи України.

Згідно з порядком, 15 тис. гривень спрямовуються на підтримку українських шкіл за кордоном, 60 тис. гривень — на виготовлення бланків посвідчень закордонного українця, 100 тис. гривень — на забезпечення функціонування веб-сайтів МЗС і дипустанов України з розміщенням інформації іноземними мовами для популяризації України на міжнародному рівні, 2,8 тис. гривень — на оплату витрат, пов'язаних із закупівлею іноземної валюти для такого забезпечення і оплату банківських послуг.

Крім того, 2,4 млн гривень спрямовуються МЗС на проектні, підготовчі та ремонтно-реставраційні роботи павільйону Землеробство (будівля № 58), розташованого на території Всеросійського виставкового центру в Москві (Росія), 1,13 млн гривень — на заходи зі створення пам'ятного знака (пам'ятника) жертвам Голодомору 1932—1933 років у Вашингтоні (США), 852 тис. гривень — на виготовлення проектно-кошторисної документації та проведення ремонту приміщень, виділених для потреб Українського народного дому в Перемишлі (Польща).

120 тис. гривень виділяються на виготовлення проектно-кошторисної документації та проведення ремонту Центру української культури в Прешові (Словаччина), 332 тис. гривень — на забезпечення громадами за кордоном випуску періодичних видань, підготовки та випуску теле-і радіопрограм, публікацій з української тематики в ЗМІ за кордоном, підтримку інтернет-ресурсів таких громад.

По 50 тис. гривень виділяються на організацію і проведення за кордоном науково-освітніх заходів, на видання за кордоном наукових, публіцистичних, художніх творів та збірок, творів зарубіжних українців, здійснення перекладу творів класиків української літератури іноземними мовами, а також на організацію та проведення культурних заходів.

Нагадаємо, в грудні 2011 року Кабмін перерозподілив 2 млн гривень із забезпечення головування України в комітеті міністрів Ради Європи на заходи щодо підтримки зв'язків з українцями, які проживають за межами України.

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути