chrome firefox opera safari iexplorer

Земляки Шевченка розпочинають Шевченківські свята

03 березня 2012 о 09:51

2 березня 2012 року в конференц-залі Київського міського будинку вчителя відбувся літературно-мистецький вечір, який організовано в рамках проекту Фонду Миколи Томенка «Рідна країна» «Шляхами Тараса Шевченка».

До свята долучився Заступник Голови Верховної Ради України Микола Томенко. Він поінформував, що цим урочистим вечором розпочинається цикл заходів, які присвячені щорічним Шевченківським дням.

В рамках свята Віце-спікер презентував громадськості факсимільне видання альбому малюнків Тараса Шевченка 1845 року. Цей проект було реалізовано завдяки Фонду «Рідна країна».

Він зауважив, що під час роботи над просвітницькими проектами громадськість рухається в український бік, а влада – в антиукраїнський. І коли справа дійшла до Шевченка, то у минулому році, коли готувалися до перепоховання Шевченка, повернення Шевченка в Україну, зусиллями небайдужих перевидали біографію Тараса Шевченка Михайла Чалого, зорганізували радіо марафон, де відомі люди читали менш знані твори Шевченка.

Натомість, влада почала будувати вертолітний майданчик біля його могили. Тепер, коли починають приготування до 200-річчя з дня народження Шевченка, то у влади з’явилися плани зробити біля могили Шевченка ще п’ятизірковий готель із сауною для розваг та відпочинку.

Особливістю цього заходу стало те, що до участі були запрошені земляки Шевченка та ті українці з Київської, Черкаської, Полтавської та Чернігівської області, місцями проживання яких подорожував Шевченко у 1845 році. Саме вони внесли у це свято той неповторний колорит, яким наповнені малюнки художника.

Також у вечорі взяли участь заступник директора Інституту літератури, вчений Сергій Гальченко, відомий письменник та поет Микола Сом, народний артист України Анатолій Паламаренко, земляки Тараса Шевченка із Звенигородського району Черкаської області та багато інших відомих громадських діячів.

На святі прозвучали безсмертні твори Тараса Шевченка у виконанні тріо бандуристок сестер Сокальських, українські народні пісні під бандуру від ансамблю «Срібні струни» та ансамблю ложкарів, виступ фольклорного гурту «Коляда».

Микола Томенко зазначив, що найбільше пошанування поета має відбуватися шляхом пропагування його ідей та цінностей.

Також він висловив сподівання, що настане той час, коли прем’єр-міністр України буде пропагувати не тільки повісті Шевченка, бо вони написані російською мовою, а високопосадовці читатимуть не лише «Заповіт».

«Якщо розгорнути багату палітру, куди входить і «Мертвим, і живим, і не народженим», і «Сон», то можна простежити аналогії із сьогоднішнім становищем в Україні, де змінилися лише персонажі при владі, але ставлення до України збереглося таким же як і у 19 ст.», — зазначив ініціатор заходу Микола Томенко.

«Рідна країна»

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути