chrome firefox opera safari iexplorer

Влада вважає, що будівлі на Андріївському немає за що цінувати

11 квітня 2012 о 09:37

Сьогодні, 11 квітня, в мерії Києва розпочнеться засідання секції Архітектурно-містобудівної ради, присвячене ситуації, що склалася на Андріївському узвозі. Заступник голови Київської міськадміністрації Михайло Кучук заявив, що знесені будівлі не мають історичної цінності.

«Тут було землевідведення 2005 року під проект Андріївський Плаза. Будиночок, що виходить на спуск, не має історичної цінності, тому дозволено вести підготовчі будівельні роботи. Сам спуск і будівлі на ньому не постраждають», — заявив Сегодня Кучук. За його словами, Мінкульт не заперечував проти цього проекту.

«Знесена будівля побудована в 1970-х роках! Потворно, до речі, побудована. Це, по суті, новобудова, абияк стилізована під архітектуру Андріївського узвозу, а дві будівлі на Фролівській — взагалі склади», — додав перший заступник начальника главку культурної спадщини КМДА Яків Дегтяр.

У компанії ЕСТА Холдинг, яка є забудовником території, заявили, що з боку Андріївського узвозу знесено одну фасадну будівлю, але з фактичною адресою — вулиця Фролівська, 9-11.

«Усі знесені будівлі побудовані в 1978 році і не мають історичної цінності. А ось на ділянці з боку Боричевого Току і Фролівської, дійсно, є будинки-пам'ятки, але їх демонтаж не планується», — запевнив Сегодня директор зі зв'язків з громадськістю та комунікацій ЕСТА Холдинг Антон Гливинський.

  На Андріївському узвозі знесли три історичні будівлі

Голова комісії Київради з питань культури Олександр Бригинець підтвердив, що знесені три будівлі належали колишній фабриці Юність і не мали охоронного статусу. «Знесені три будинки, на місці яких буде побудовано Андріївський Плаза. Це будинки у дворі театру Колесо. Вони належать фабриці Юність. На жаль, ці будинки не були захищені статусом пам'ятника», — заявив у коментарі УНІАН Бригинець.

При цьому заступник начальника головного управління охорони культурної спадщини КМДА Сергій Новгородський заявив Комсомольской правде в Украине, що владу міста не повідомили про те, що будівлі будуть знесені. «Ми не були повідомлені про те, що будівлі зруйнують. У тому числі і головний архітектор Києва Сергій Целовальник. І хоча знесені будівлі не були об'єктами культурної спадщини, але за законом забудовники повинні були взяти дозвіл на їх знесення».

Видання зазначає, на початку цього року Міністерство культури видало указ, що Андріївський узвіз є пам'яткою містобудування, тому будь-яке проведення робіт тут має бути ретельно регламентовано.

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути