chrome firefox opera safari iexplorer

За розмальовані стіни штрафуватимуть на 8 тисяч гривень

24 квітня 2012 о 09:16

У Верховній раді зареєстровано законопроект, що встановлює штрафи за самовільне нанесення зображень або написів на будівлі і споруди.

Як запропонував його автор, позафракційний нардеп Валерій Писаренко, за графіті на стінах та парканах треба штрафувати на 300-500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (5100—8500 гривень), пише «КоммерсантЪ-Україна».

На думку Писаренка, художники графіті та громадяни, «які пишуть на парканах», завдають своєю творчістю фінансових збитків місцевим бюджетам. «Останнім часом художества на будівлях набувають масового характеру. На прикладі Харкова, де зараз проходить активне відновлення історичного вигляду будівель в центрі міста, можна сказати, що очищення будинків від самовільних написів обходиться місту в кругленьку суму, яку можна було б витратити на корисні потреби», — пояснив він. Депутат вважає, що художники мають попередньо отримати дозвіл у місцевої влади, погодивши з ними макет малюнка.

«Псувати будівлі — це хуліганство і вандалізм. Малюнки мають бути санкціонованими, тоді вони прикрашають місто. Сам я в дитинстві на стінах не малював. У мене взагалі було погано з образотворчим мистецтвом», — поділився депутат.

Самі вуличні митці вважають, що якщо Рада схвалить пропозицію Писаренка, то ефект буде зворотнім, і «графіті наноситимуться більш масово і агресивно». «Мене дивує позиція нашої влади, яка хоче заборонити вуличне мистецтво, нібито намагаючись захистити історичні будівлі. Будь-який художник графіті, який поважає себе,не стане малювати на історичних та архітектурних пам'ятках. Наша влада абсолютно спокійно руйнує будівлі на Андріївському узвозі, забороняючи при цьому мистецтву графіті розвиватися», — прокоментував ініціативу художник Богдан, автор столичних графіті-кампаній «ЯНК, ПНХ!» і «Свободу політв'язням».

Джерело: ТСН
Розділи: Суспільство

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути