Міністерство аграрної політики пропонує маркувати не всі продукти щодо вмісту в них генетично-модифікованих організмів. Цю інформацію, поширену ВВС Україна, підтвердили в МінАПК, пише Gazeta.ua.
Відповідний проект закону вже подали на розгляд уряду. Екологи з нетерпінням очікують цих змін, оскільки, за їхніми словами, поки що у ситуації з ГМО в Україні панує хаос.
"Лобісти зробили все для того, щоб знівелювати жорсткий контроль за реальним вмістом генетично-модифікованих організмів. Наразі ж усі несуть додаткові витрати ", — сказала в коментарі ВВС Україна голова Всеукраїнської екологічної ліги Тетяна Тимочко.
За словами експерта з біобезпеки, доцента НТУУ «Київськиї політехнічний інститут» Олексія Ситника, в Україні досі немає єдиного реєстру ГМО, без чого дуже важко робити об'єктивне маркування.
«У нас оця комедія з маркуванням ГМО, коли сіль маркують, мінеральну воду... Правильно маркувати продукти, де може бути ГМО, або ГМ-інґридієнти, бо в солі цього апріорі не може бути, в мінеральній воді і туалетному папері також. Це взагалі цирк був, і цього цирку треба позбутися», — сказав Олексій Ситник.
На даний момент Міністерство аграрної політики вже подало на розгляд Кабінету Міністрів проект закону, згідно якого зелена наліпка може зникнути з тих груп товарів, які, в принципі, не можуть містити ГМО.
За словами науковців, є дві небезпечні лінії генномодифікованої продукції — стійкі до гербіцидів та стійкі до комах. Такі рослини можуть накопичувати канцерогени та токсичні речовини. До того ж, вони можуть мати побічні ефекти, які важко стримувати після того, як рослина потрапляє на поле.
В свою чергу, Тетяна Тимочко із Всеукраїнської екологічної ліги стверджує, що вирощування генетично-модифікованих рослин є небезпечним і для довкілля.
«Може відбутися генетичне забруднення значних площ. Вирощування генетично-модифікованих рослин без певних жорстких обмежень в інших країнах вже дало негативні наслідки: відбувається просто-на-просто знищення природних видів рослин», — вважає еколог.