chrome firefox opera safari iexplorer

Графу про мови хочуть прибрати з ліцензій кілька десятків телерадіокомпаній

11 вересня 2012 о 09:05

Заявки на зміну ліцензій у зв'язку з вилученням графи про мови, якими вестимуться передачі, наразі подали лише кілька десятків з більш як 1700 телерадіокомпаній України.

Про це повідомила заступник голови Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Лариса Мудрак, пише сайт Незалежної Асоціації Телерадіомовників.

«Поки що немає ніякого шквалу заявок, немає такого, що всі 1717 телерадіоорганізацій, які існують в Україні, із запалом прибігли це (ліцензії на мовлення — ред.) змінювати. Ми маємо лише кілька десятків заявок», — сказала Мудрак.

Вона зазначила, що як державна структура Нацрада мала відреагувати на підписання Президентом закону «Про засади державної мовної політики».

«Ми розглядали це питання після прийняття закону, і голова Національної ради своїм указом запровадив ці зміни. Це державна вертикаль, і я вважаю, що з цієї точки зору вертикаль і система повинна працювати на виконання Указу Президента», — повідомила Мудрак.

Коментуючи підготовлену робочою групою з доопрацювання мовного закону його нову редакцію, зокрема, норму про встановлення 75-відсоткової квоти мовлення державною мовою (зараз — 25%) від загального добового ефіру, Мудрак заявила, що, на її переконання, на даному етапі розвитку української державності це «абсолютно виконувана і необхідна норма».

«Я бачила розробки групи, яку очолює Раїса Богатирьова. Мені здається, що це гарний відгук суспільства на ситуацію з новим законом, тому що однозначно й очевидно, що необхідні доповнення і врівноваження мовної ситуації, яка склалася», — зазначила вона.

Підсумовуючи, заступник голови Нацради зауважила, що ідеальною була б ситуація, коли не існувало б жодних квот на мовлення тією чи іншою мовою, як у європейських країнах, тому що будь-які відсотки теж, до певної міри, обмеження.

«Але поки Україна розвивається, звичайно, модель регулювання має бути присутня. Тому, якщо повернеться 75-відсоткова квота державної мови, за даного розвитку української нації, це було б добре», — переконана Мудрак.

Як повідомлялося, у зв'язку із набранням чинності Законом України «Про засади державної мовної політики» Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення затвердила нові зразки заяв про видачу (продовження), переоформлення та видачу дубліката ліцензій на мовлення. Зокрема, із зразків заяв вилучено графу «Мова(и), якою(ими) вестимуться передачі (%)».

Розділи: Суспільство

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути