Сало з часником визнали найкращою національною стравою. У Мінагрополітики провели всеукраїнський кулінарний конкурс і склали національне меню.
До нього, окрім сала, потрапили домашня ковбаса, вареники, борщ, капусняк, деруни, запечене порося, холодець, а з десертів — налисники з сиром та яблучний пиріг. Переможців обирали через інтернет-голосування. Загалом на конкурс відправили майже 4 тисячі рецептів.
Національне меню розробили, щоб гості Євро-2012 знали, що замовляти в українських харчівнях. Перелік наїдків-переможців роздаватимуть туристам в аеропорту та у фан-зонах. 90 українських ресторанів внесли національне меню до переліку обов'язкових страв.
Алекс Ліссітса, співорганізатор конкурсу: «Рецептів було дуже багато, лише той, хто надіслав рецепт сала — переможець. Лише він надіслав більше 50 різних варіантів приготування сала. Треба пропонувати туристам нашу кухню — те, чим ми можем себе показати».
Валерій Ліневич, переможець конкурсу, автор рецепту «Сало з часником»: «Национальная украинская кухня состоит из трех блюд — первое блюдо — это сало, остальные блюда — это ингридиенты, потому что, ну возьмите борщ, ну какой борщ без сала, всегда заправляли старым салом, возьмите картошку на шкварках, возьмите яичницу на шкварках. Холодец тоже без сала не сваришь».