chrome firefox opera safari iexplorer

В Україні презентували одну із найбільших колекцій зброї

24 травня 2012 о 15:00

Одна з найбільших колекцій зброї в Україні, у якій представлені всі епохи, зберігається у Херсонському краєзнавчому музеї. До Дня музеїв виставку доповнили новими, реконструйованими зразками озброєння.

Серед «цікавинок» колекції – повні обладунки японського самурая,  коштовна шабля бухарського еміра (захоплена у Бухарі червоною армією, після чого була власністю  маршала Семена Будьонного), рицарські обладунки та рушниця «Маузер», судячи з напису – подарунок японському імператорові.

«На експозиції можна побачити зброю різних часів та народів, з доби каменю до Другої світової. Зокрема – це дві колекції східної та європейської зброї, яка передала музею сім’я історика з Миколаєва Миколи Аркаса. А також – добірка мисливської та спортивної зброї. Відвідувач може побачити понад 500 одиниць старовинного озброєння», – розповідає науковий співробітник фондового відділу Херсонського краєзнавчого музею Андрій Лопушинський.

Загалом у фондах музею – декілька тисяч зразків стародавньої зброї. Її реконструюють та доповнюють нею експозицію. Так, до цьогорічного Дня музеїв реконструктори виготовили лафет (колеса та опору) для корабельної гармати 19 століття. Тепер відвідувачі музею можуть побачити її у первісному вигляді.

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути