chrome firefox opera safari iexplorer

Кияни побачать фотопроект «Окраїна» Мірона Цовніра

25 червня 2012 о 08:25

У Києві 29 червня в Центрі візуальної культури відбудеться відкриття унікальної виставки «Окраїна» відомого німецького фотографа Мірона Цовніра.

Уперше відвідавши свою історичну Батьківщину – Україну — влітку 2011 року, Мірон Цовнір почав роботу над новим циклом фотографій. Рівно через рік, коли увага всієї Європи прикута до України й Польщі, митець представляє фотографії з Києва, Лодзя, Москви й Варшави під назвою «Окраїна».

Східноєвропейському простору притаманна спільність, яку визначають невидимі, небажані маргінали – громадяни окраїн.

Життя цих людей у містах має свої закони. Кордони, що визначають їхнє повсякдення, – не менш суворі й закриті, ніж географічні, вони прокреслені бідністю та соціальним виключенням. «Окраїна» Мірона Цовніра – це не лише її жителі, але й своєрідна естетична парадигма. Вона поєднує похмурий експресіонізм, урбаністичний пейзаж та іконічні образи вигнанців ХХІ століття.

Мірон Цовнір (Miron Zownir) – легендарний фотограф, кінорежисер, автор кримінальних романів, викладає в Академії кіно і телебачення в Берліні. Його фотокниги видаються в одному з найкращих арт-видавництв світу Gestalten, а роботи експонуються у найвпливовіших галереях поряд із такими зірками, як Нобуйоші Аракі, Нен Ґолдін, Роберт Меплторп, Віджі, та вплинули своєю документальною цінністю на ціле покоління молодих митців.

Цовнір жив у Берліні, Лондоні, Нью-Йорку, Лос-Анджелесі і йому вдалося чи не найкраще зафіксувати контркультурну, панківську енергію 1980—2000-х. Герої його безкомпромісних робіт – бездомні, аутсайдери, інтелектуали; теми – людина, загублена в сучасному місті, самотність, афект, страх, девіація, сексуальність. Як кінорежисер Цовнір з 1986 р. створив 10 коротких фільмів, працював з такими режисерами, як Александр Роквелл, Рю Муракамі і Чосей Фунагара, та один повнометражний фільм, що увійшов у 2003 р. в програму Берлінського кінофестивалю.

У червні 2011 р. Центр візуальної культури презентував ретроспективу Цовніра, до якої увійшли фотографії 1980—2000-х років та авторські короткометражки, а журнал «Простори» опублікував добірку його світлин та текстів.

Виставка відкриється 29 червня о 19:00 і працюватиме до 27 липня.

Завітати до Центру візуальної культури, що знаходиться за адресою: вул. Костянтинівська, 26, (кінотеатр «Жовтень») можна з вівторка по неділю, з 12:00 до 21:00.

Підготувала Майя Заховайко, «Рідна країна»

24 квітня

Інші дати
Народився Дмитро Білоус
(1920, с.Курмани Сумська область - 2004) - український поет, перекладач, літературний критик, громадський діяч. Лауреат Національної премії України ім. Т.Шевченка за книгу «Диво калинове».
Вдягла весна мережану сорочку У день святий звільнившись од турбот І підіймає волошкові очі До віщих, до церковних позолот; Душа стає в цю днину молодою, Забувши, що слова бувають злі І помняться старання добротою, На щедрому пасхальному столі. (Вадим Крищенко)
Розгорнути
Народився Олександр Духнович
(1803, с. Тополі, Словаччина – 1865) - український письменник, культурний діяч, педагог.
Розгорнути