chrome firefox opera safari iexplorer

В Україні вже два роки немає держстандартів на питну воду

27 червня 2012 о 10:18

Британські дослідники назвали Київ найбруднішою столицею Європи. Головними проблемами міста вони визначили сміттєзвалища і загазоване повітря, але найбільшим лихом – воду, йдеться в сюжеті ТСН.

«Київводоканал» очищує воду з Десни кілька разів хлором і фільтрами. Проте пити таку воду доктор хімічних наук, академік НАНУ і директор Інституту колоїдної хімії і хімії води Владислав Гончарук не наважується.

«Водопровідна вода не є питною, вона дійсно дуже поганої якості – це не викликає жодних сумнівів», — твердить науковець. Найбльша проблема, за словами академіка, полягає в хімікатах, якими очищують воду. Втім, довести це документально наразі неможливо, бо державна санстанція досі не знає, що означає якісна вода.

ДСТУ радянських часів скасували два роки тому, а нових державних нормативів – ще не ухвалили. Це – унікальний випадок у світі, обурюється Гончарук. «Тому говорити про відповідність води якимсь стандартам узагалі немає сенсу», — переконаний він. Яким чином санстанція дозволяє пити воду, чистоту якої визначити не може, у службі прокоментувати відмовилися. Послалися на те, що вже святкують День Конституції.

Тим часом висновкам академіка опонує головний інженер Деснянської водопровідної станції Валерій Оленченко. «Я і моя сім'я вживаємо воду з-під крану», — запевняє він. Головний інженер визнає: через каналізацію і нерозчинні мийні засоби вода у Дніпрі і Десні від моменту відкриття очисної станції погіршилася в рази. А обладнання станції – за 60 років майже не змінилося. «За великим рахунком, станція потребує технічної реконструкції», — визнає він. Але скільки на це потрібно мільйонів і в якій валюті – навіть уявити не може. Модернізувати обладнання «Київводоканалу» обіцяють до 2020 року. Як зміниться до того часу склад води у річках, прогнозувати в лабораторії не беруться. До того контролювати якість будуть за старою перевіреною технологією і стандартами, яких немає.

Розділи: Довкілля

24 жовтня

Інші дати
24 жовтня святкують:
  • День Організації Об’єднаних Націй (День ООН).
  • Всесвітній день інформації про розвиток.
Розгорнути
Народився Микола Біляшівський
(1867, м. Умань – 1926) – український археолог, етнограф, мистецтвознавець, музейний діяч. Один із засновників та дійсний член Української Академії Наук. В 1902-1923 роках - організатор і директор Київського міського художньо-промислового і наукового музею (тепер Національний художній музей України).
Розгорнути
День пам’яті Лук’яна Кобилиці
(1812, смт. Путила, Чернівецька область – 1851) – український громадсько-політичний діяч, керівник селянських повстань 40-х років 19 ст. на Путильщині (Буковині). Очолив виступи селян 22 громад, які рішуче відмовлялися відробляти панщину, самочинно переобрали сільську старшину, висунули вимоги відкриття українських шкіл, вільного користування лісами і пасовиськами. Як депутат австрійського парламенту виступив за надання політичної автономії Буковині і приєднання її до Галичини, вимагав скасування кріпацтва і передачу селянам землі без викупу.
Розгорнути