chrome firefox opera safari iexplorer

Сьогодні стартує 10-й ювілейний фестиваль етнічної музики «АртПоле»

12 липня 2012 о 12:02

Цього року «АртПоле» святкуватиме свій ювілей — 10 років. Святкуватиме, як годиться, гуляннями на дністерських схилах у яблуневому саду села Уніж. За 10 років існування фестиваль помандрував Україною: розпочиналося все у Шешорах Івано–Франківської області (тоді фестиваль запозичив назву села), згодом новим мистецьким майданчиком стала Воробіївка, що у Вінницькій області. Вже через 5 років «Шешори» стали «АртПолем» і встигли побувати в Одесі. Минулого року фестиваль нарешті повернувся у рідну Івано–Франківаську область.

«АртПоле–2012» розгорне свій «мистецький табір» в Унежі сьогодні. За планом — 5 днів театральних розваг, музичних концертів, кінопоказів, різноманітних майстер–класів та лендарту. Серед анонсованих перформансів, зокрема, — новий проект української співачки Уляни Горбачевської та музикантів з Литви, Німеччини й України «Ультрамарин», в якому поєднаються українська пісенна традиція та сучасна імпровізаційна музика. «Живе кіно в трьох притчах» обіцяє показати Олена Костюк. У своєму проекті «Дзеркало» кураторка спробує об’єднати давні українські пісні, тексти Тараса Прохаська та відео­живопис.

Цього року обіцяють додати ще одну музичну сцену. Принциповою відмінністю буде те, що музиканти гратимуть на воді, адже майданчик для музикантів зроблять плавучим. На хвилях Дністра виступатимуть гурти «ГИЧ–Оркестр» і «Люди добрі».

У кіносекції 13 та 14 липня відвідувачам запропонують найкращі та найсвіжіші фільми з цьогорічного фестивалю документального кіно Docudays UA. Серед занонсованих майстер–класів багато традиційних навчань, як–то уроки з виготовлення витинанок, ляльок–мотанок та гончарної майстерності. Любителям музичних посиде­ньок організатори запропонують відвідати майстер–класи з горлового співу, гри на варгані та діджеріду, а також уроки імпровізованого співу від ансамблю Яреми Стецика «Як Умієм Так і Пієм Оркестра».

Київський театр вогню «ПротиНочі» навчатиме мистецтву приборкання небезпечної стихії, майстерня танцю «ВзаємоДія» досліджуватиме можливості тіла у танку, а стріт–артист Микола Максименко навчить створювати скульптури з металобрухту. Лендарт «АртПоля» творитимуть Мирослав Вайда (Львів), Жанна Кадирова (Київ), Віталій Кохан (Суми), Олександр Нікітюк, Світлана Гусакова й Артем Зданевич (Берлін — Брест).

Музична сцена цього року прийматиме світовий фьюжн гурт Transglobal Underground (Британiя—Індія), кантрі–бенд Mitch & Mitch (Польща), етноекспериментаторів Airtist (Угорщина), медитуючих джазовиків з Port Mone (Білорусь) тощо. Україну на сцені представлятимуть Сергій Жадан та Ойра, Бурдон,Taiko Drummers, КораЛЛі, Zapaska i BeBoBul, Зіра, Дичка та гурт, що вже став талісманом фестивалю, — «Перкалаба».

Ціна п’ятиденної розваги становитиме 330 грн. Саме таку суму платитимуть ті, хто бажає оселитись на «АртПолі» на весь час фестивалю. Натомість три фестивальні дні обійдуться відвідувачам у 250 грн, один — 100 грн.

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути