chrome firefox opera safari iexplorer

В Україні можуть заборонити миючі засоби з фосфатами

17 липня 2012 о 13:09

Україні необхідно відмовитися від масового використання миючих засобів, що містять фосфати. Відмову від використання побутової хімії зі сполуками слід, які вміщують фосфати, впроваджувати поетапно. Про це заявив в.о. міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Олександр Аліпов під час наради з питань реалізації загальнодержавної програми «Питна вода України».

«Фосфати одні з найагресивніших забруднювачів води і поверхневих вододжерел, їх сполуки погано розкладаються в природі, завдають їй великої шкоди. Шкодять вони і людині, з часом приводячи до різних захворювань і розвитку ракових клітин. Разом з тим, більшість вітчизняних очисних споруд не розраховані на очистку стоків від вмісту фосфатів, в першу чергу тому, що на момент їх проектування подібних технологій і миючих засобів просто не існувало», — зазначив Аліпов, якого цитує прес-служба Мінрегіону.

За його словами, необхідна термінова розробка нормативно-правового акта про поетапне скорочення та заборону використання фосфатів у миючих засобах, аналогічного тому, який Мінрегіон розробив для поліетиленових пакетів малого обсягу.

Нагадаємо, що зміст фосфатних сполук в миючих засобах заборонено в багатьох країнах світу вже більше 10 років. В даний час у Німеччині, Італії, Австрії, Норвегії, Швейцарії та Нідерландах перуть тільки порошками без фосфатів. У Бельгії понад 80% порошків безфосфатні, в Данії — 54%, Фінляндії і Швеції — 40%, Франції — 30%, Великобританії та Іспанії — 25%, Греції та Португалії — 15%. У Японії вже до 1986 року в пральних порошках фосфатів не було взагалі. Норми про заборону фосфатів у прально-мийних засобах діють в Республіці Корея, на Тайвані, в Гонконгу, Таїланді і в Південно-Африканській Республіці. У США такі заборони охоплюють понад третину всіх штатів.

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути