chrome firefox opera safari iexplorer

Львівський театр Курбаса відремонтують вперше за 25 років

28 серпня 2012 о 13:02

19 серпня Львівський театр Курбаса відкрив новий театральний сезон. У ньому представлять прем'єру «Геть від Заратустри». В її основі — філософський твір Ніцше «Так казав Заратустра». Вистава розбита на 12 уроків. Її супроводжуватимуть живі корсиканські, перські та грузинська наспіви у супроводі флейти, індійської сітари, ксилофону. У сценографії використали дзеркала. Режисером  став художній керівник театру Володимир Кучинський. Сучасну драматургію за Ніцше зробив відомий драматург Володимир Клименко (Клім). Зараз колектив працює над першою частиною п'єси. Випустити планують восени. Виставу профінансував Фонд Рената Ахметова.

Навесні «курбасівці» провели акцію протесту, щоб привернути увагу суспільства і держави до проблем театру. Скаржилися на малу заробітну плату, аварійний стан фасадного балкону і дах, який протікає прямо у глядацькому залі.

«З того часу нічого не покращилося, — каже керівник літературної частини театру Марта Швець. — Профком театру готує нові акції. Але на День театру у березні до нас приїхав бізнесмен Дмитро Фірташ, подарував 500 тис грн. Цих грошей не вистачить, щоб привести до ладу усе приміщення. Але можемо повноцінно відремонтуємо репетиційні зали, гримерки. Вони будуть придатними до роботи, бо 25 років ремонту не було, крім косметичних побілок. Також за ці гроші ми придбали нову світлову та відео апаратуру».

Цього року театр набрав новий акторський курс. З 1-го вересня вони навчатимуться в лауреата Шевченківської премії Олега Стефанова.

«Останній курс, 12 студентів, випустили кілька років тому. Половина залишилася у нас. Усіх залишити не можемо, бо маємо обмежену кількість ставок, хоча потребуємо нових акторів» — розповіла Марта Швець.

Розділи: Суспільство

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути