chrome firefox opera safari iexplorer

Росія не пошкодує коштів на мовний закон в Україні

27 серпня 2012 о 18:27

Російська Федерація готова надавати допомогу українським освітнім установам для максимального використання потенціалу прийнятого закону «Про засади державної мовної політики».

Про це заявив посол РФ в Україні Михайло Зурабов в ході серпневої педради «Україна-Росія: Відкритий діалог».

«У Росії усвідомлюють стан освіти в Україні, розуміють ті виклики, з якими найближчим часом доведеться зіткнутися в окремих регіонах України в освітньому процесі. І це не буде пасивна позиція, це буде найактивніша зацікавлена позиція», — сказав Зурабов.

За словами Зурабова, мова йде не тільки про надання допомоги у перепідготовці фахівців, постачанні необхідними методиками, а й про передачу досвіду з реалізації сучасних підходів, які вже виправдали себе в російській освіті, зокрема, використанні новітніх технічних засобів і організації інтерактивного навчання.

Посол зазначив, що, у зв'язку з прийняттям нового «мовного» закону, викладання російською мовою низки предметів стане частиною освітнього процесу в Україні.

«У цьому зв'язку масштаби нашої допомоги будуть непорівнянні з тими, які реалізує Російська Федерація в інших країнах. Йдеться про те, щоб допомогти українській школі вивести на необхідний рівень викладання тих предметів, які будуть вестися російською мовою, і ми не обмежуємо таку допомогу в фінансах», — наголосив він.

При цьому посол Росії заявив, що дана допомога надаватиметься в рамках абсолютно зрозумілих і взаємоузгоджених планів, і такого роду діяльність повинна бути чітко регламентована.

«Ми будемо суворо слідувати духу і букві українського законодавства, і подібні дії будуть запропоновані українській стороні тільки в тому випадку, якщо подібна допомога буде запитана», — сказав Зурабов.

18 квітня

Інші дати
Народився Микола Сумцов
(1854, м. Петербург, Росія - 1922) - український фольклорист, етнограф, літературознавець та громадський діяч. Один з фундаторів Харківської громадської книгозбірні (1886).
Розгорнути
Народилася Уляна Кравченко (Юлія Шнайдер)
(1860, м. Миколаїв Львівська область – 1947) - українська письменниця, активістка українського жіночого руху. Автор повісті «Хризантеми» та багатьох збірок віршів.
Розгорнути
Народився В’ячеслав Липинський
(1882, с.Затурці Волинська область – 1931) - український політичний діяч польського походження, історик, соціолог, публіцист, теоретик українського консерватизму.
«Державу Українську може здійснити наша любов до неї, а не ненависть до її ворогів» (В’ячеслав Липинський)
Розгорнути