chrome firefox opera safari iexplorer

Шкільні товари в Україні можуть бути небезпечними для життя дітей

30 серпня 2012 о 09:00

Збираючи дитину до школи, важливо дуже прискіпливо перевіряти шкільні товари на якість, адже браковану продукцію виявили навіть у розрекламованих мережах супермаркетів, йдеться в сюжеті ТСН.

Варто зазначити, що за українським законодавством, якщо товар неякісний, продавець має сплатити штраф у 30% від вартості партії. «Пластилін, який мав досить різкий запах, це свідчило про наявність оцту.

Фломастери — невідомого походження, без дати виготовлення... фарби дитячі для малювання — китайського виробництва, адреса підприємства-виробника не зазначена», — перерахував невтішні приклади голова спеціальної інспекції захисту прав споживачів у Києві Віталій Вишняк.

В інспекції в першу чергу звертали увагу — на маркування: хто виробник, і чи відповідає товар нормам ДСТУ. А у випадку з пластиліном також важливо перевіряти термін придатності. «Пластилін повинен бути з натуральних компонентів. Поганий пластилін — який не ліпиться», — пояснила вчитель початкових класів Вікторія Бруновська. Вона також розповіла, як правильно обрати портфель для «початківця».

Щоб не зіпсувати здоров'я дитини ще з 1-го класу, вчителька радить перед купівлею рюкзака зважити його — вага ранця з усім вмістом має не перевищувати 10% маси тіла дитини. «Порожній ранець повинен важити від 500 до 800 грамів», — уточнила Бруновська.

Найкраще обирати рюкзак з ортопедичною спинкою і широкими лямками. Ранець не повинен на дитині теліпатись, бо інакше хворітиме спина. «Від спини залежить здоров'я дитини. Це і поганий настрій, і головний біль», — додала вчителька.

Вміст портфеля Бруновська порадила обирати не менш уважно. Зошити й альбоми мають бути обов'язково з білим цупким папером і з яскравими лініями. Олівці — м'які. Ручки — з фіксатором. «Ручки обов'язково повинні бути прогумовані, щоб притискати правильно пальчик», — зауважила вчителька.

Нагадаємо, на прилавках магазину в центрі Києва виявили зошити із зображеннями «гламурних тиранів» Володимира Леніна, Йосипа Сталіна і автомата з написом «Ніщо так не заспокоює, як автомат Калашнікова».

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути