chrome firefox opera safari iexplorer

Відсьогодні російська мова отримує більше прав

10 серпня 2012 о 11:38

Закон про засади державної мовної політики, що передбачає встановлення офіційного використання регіональних мов у роботі місцевих органів державної влади при проживанні мінімум 10% носіїв на територіях, на яких поширена ця мова, набув чинності.

Текст закону опублікований в офіційній парламентській газеті «Голос України».

Законом передбачається, що в контексті Європейської хартії регіональних мов або мов меншин заходи, спрямовані на використання таких в Україні, застосовуються до 18 мов: російська, білоруська, болгарська, вірменська, гагаузька, їдиш, кримськотатарська, молдавська, німецька, новогрецька, польська, ромська (циганська), румунська, словацька, угорська, русинська, караїмська й кримчацька.

Відповідно до закону, в окремих випадках за рішенням місцевої ради такі заходи можуть застосовуватися до мови, регіональна мовна група якої становить менш ніж 10% населення відповідної території.

Передбачається, що регіональна мова або мова меншин використовується на відповідній території в роботі місцевих органів держвлади, місцевого самоврядування, застосовується й вивчається в державних і комунальних навчальних закладах, а також використовується в інших сферах громадського життя в межах і порядку, обумовлених законом.

Документ передбачає, що акти вищих органів держвлади приймаються українською й офіційно публікуються державною, російською та іншими регіональними мовами або мовами меншин.

Відомості про власника паспорта або документа, що його заміняє, вносяться українською мовою й на одній з регіональних мов або мов меншин.

Відповідно до закону, потреба громадян у мові навчання визначається в обов'язковому порядку за заявами учнів або їх батьків при вступі в державні й комунальні навчальні заклади.

При цьому передбачається, що навчальні заклади створюють окремі класи, групи, у яких навчання ведеться іншою мовою, ніж у навчальному закладі в цілому, при наявності достатньої кількості відповідних заяв про мову навчання.

Тести для зовнішнього оцінювання якості освіти складаються українською, але за бажанням абітурієнта можуть видаватися й у перекладі на регіональну мову або мову меншин (окрім української мови та літератури).

Як повідомляло агентство, закон був прийнятий Верховною Радою 3 липня й підписаний Президентом Віктором Януковичем 8 серпня.

У той же день опозиційні сили почали акції протесту.

Голова парламенту Володимир Литвин спершу відмовлявся підписати цей закон, однак, зрештою, зробив це й передав його на підпис Президента.

8 серпня Янукович доручив Кабінету Міністрів до 13 серпня створити робочу групу із вдосконалення мовного законодавства.

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути