chrome firefox opera safari iexplorer

У Києві показують творчу спадщину української еміграції

23 жовтня 2012 о 18:57

22 жовтня Центральний державний архів зарубіжної україніки відкрив виставку, присвячену творчій спадщині української еміграції.

Архів, крім документів, зберігає друковані видання української діаспори, що складають його бібліотечні фонди. Саме вони і стали основою виставки, повідомляє прес-служба ЦДАЗУ.

На виставці представлено книги та періодичні видання, що висвітлюють творчий доробок української діаспори. Це — твори українською мовою, що надруковані за кордоном, праці авторів-українців, українських установ, організацій та об’єднань, видання про Україну та українців.

Переглянувши експозицію, відвідувачі зможуть ознайомитися з літературною творчістю наших емігрантів, а саме побачити поетичні, прозаїчні та драматургічні твори відомих українських майстрів слова на еміграції. Крім того, цікавими є експоновані спогади та автобіографічні записки відомих діячів української діаспори, а також праці, присвячені визначним постатям вітчизняної історії.

Наступними на виставці представлені роботи з історії України, серед яких є рідкісні видання початку ХХ ст. та роботи, які видавалися тільки на правах рукопису. Також експозиція знайомить з історією української церкви, працями, що висвітлюють життя української еміграції в світі, та періодичними виданнями української діаспори.

Колекція друкованих видань діаспори в ЦДАЗУ налічує більш ніж 10 тис. одиниць зберігання, які є невід’ємною частиною національної історико-культурної спадщини України. Адже архів має значну кількість видань, яким немає аналогів у фондах інших установ.

Виставка територіально розташована у Київському міському будинку учителя (вул. Володимірська, 57) та Державній науковій архівній бібліотеці м. Києва (вул. Солом’янська, 23).

Експозиція у ДНАБ буде доступна для перегляду до 26 жовтня, у Будинку вчителя — 2 листопада.

«Рідна країна»

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути