chrome firefox opera safari iexplorer

В Україні на пачках цигарок з'являться страшні ілюстрації хвороб. ФОТО

04 жовтня 2012 о 17:00

З 4 жовтня всі пачки цигарок в Україні будуть виготовлятися з фотоілюстраціями із зображеннями хвороб, викликаних курінням.

Згідно з постановою Кабінету міністрів, 50% передньої частини пачки буде займати напис Куріння вбиває, а зі зворотного боку 50% пачки буде займати графічне зображення разом з попереджувальним написом.

Зокрема, в цілому будуть використовуватися десять різних графічних попереджень з відповідними  коментарями. Наприклад, картинку з рентгенівським знімком раку легенів будуть пояснювати слова: Куріння може викликати повільну та болісну смерть.

Крім того, зображення жіночого обличчя поряд з черепом буде доповнено словами: Куріння викликає старіння шкіри. Картинку з жінкою, яка везе порожню коляску буде доповнювати напис: Куріння знижує здатність жінок народжувати дітей та інші. Зображення наслідків хвороб, які вже впроваджені в 43 країнах світу, Україна запозичила у ЄС.

Начальник одного з управлінь МОЗ Алла Григоренко заявила, що Україна однією з перших у Східній Європі підписала Рамкову конвенцію ВООЗ з боротьби проти тютюну. У 2011 році відповідно до звіту ВООЗ, Україна з четвертого місця в світі за поширеністю куріння перемістилася на 29-е.

"У попередні роки були істотно підвищені акцизи на сигарети, з 2007 року текстові попередження на пачках займають 30% її площі, заборонені майже всі форми реклами тютюну, обмежені місця для куріння. Ці та інші заходи дозволили істотно знизити поширеність куріння: у 2011 році в Україна курців стало на 15% менше в порівнянні з 2008 роком ", — заявила вона.

Нагадаємо, з 16 вересня почав діяти закон, який повністю забороняє рекламу сигарет. 17 грудня в Україні набуває чинності закон, згідно з яким буде повністю заборонено куріння в усіх приміщеннях ресторанів, кафе і барів, за винятком терас на відкритому повітрі.

11 травня

Інші дати
11 травня відзначають:
  • Всесвітній день мігруючих птахів.
  • Міжнародний день астрономії.
Розгорнути
Народився Володимир Огієвський
(1890, с. Крапивна, Росія - 1979) - український вчений в галузі радіотехніки. Під його керівництвом створено першу в Україні радіомовну станцію.
Розгорнути
Народився Григорій Гельфандбейн
(1908, м. Херсон - 1993) – український літературний критик, публіцист, дослідник української літератури та театру. Автор книги "Молода поезія", біографічних нарисів про українських артистів "Д. І. Антонович", "І. О. Мар’яненко".
Ну що б, здавалося, слова... Слова та голос — більш нічого. А серце б’ється — ожива, Як їх почує!.. Знать, од Бога І голос той, і ті слова Ідуть меж люди! . . . . . . . . (Тарас Шевченко)
Розгорнути