chrome firefox opera safari iexplorer

У Києві стартувала щорічна конференція «Бібліотек@: відкритість, творчість, інновації»

21 листопада 2012 о 11:51

З 21 по 23 листопада 2012 року в українській столиці буде проходити звітно-виборна щорічна конференція Української бібліотечної асоціації «Бібліотек@: відкритість, творчість, інновації».

Стартувала конференція УБА в приміщенні міського Будинку вчителя сьогодні вранці.

Вітаючи усіх присутніх з відкриттям, Заступник Голови Верховної Ради України Микола Томенко зазначив, що діяльність бібліотекарів є добрим прикладом того, як на корпоративному рівні можна захищати суспільні інтереси.

За словами Миколи Томенка, сьогодні політика влади спрямована не на підтримку закладів культури, а на використання їх в бізнесових цілях.

«Зараз лише спільна позиція допоможе захистити бібліотеки від тотальної комерціалізації та знищення, адже бібліотека сьогодні – це єдиний культурно-освітній заклад, де можна отримати безкоштовну інформацію та консультацію, безкоштовно провести захід», — заявив Віце-спікер.

Він наголосив, що потрібно докласти максимальних зусиль для збереження цієї унікальної просвітницької аудиторії спілкування.

Микола Томенко зазначив, що й досі не можна пояснити той культурний шок через відмову президента Януковича скасувати процедуру тендерних закупівель книжок для бібліотек. Він нагадав, що його законопроект, який передбачав відміну тендерів на закупівлю книжок бібліотеками, підтримало 370 депутатів Верховної Ради України, які погодилися з тим, що бібліотекам набагато краще купувати книги безпосередньо у видавництв, де вони значно дешевші. Натомість, президент назвав цей законопроект корупційним та наклав на нього вето.

Водночас Віце-спікер запевнив, що парламент нового скликання ліквідує цю біду тендерів для бібліотек та спростить процедуру закупівлі необхідної книжкової продукції.

Також Микола Томенко зазначив, що сьогодні є реальним прийняття самостійних рішень бібліотеками і, як приклад, назвав Національний художній музей, колектив якого зумів відстояти власне право на обрання керівництва закладу.

За його словами, справжньою трагедією є те, що відбувається сьогодні, коли Міністерством культури проголошений новий підхід до управління музеями та заповідниками і їх очолюють менеджери-заробітчани. На думку М. Томенка, сьогодні до керівництва музеїв мусять повернутися люди, які ними живуть, а не заробітчани на музеях, яких по-сучасному називають менеджерами.

Підсумовуючи, Віце-спікер подякував бібліотекарям за їх культурно-освітянську роботу та передав Український щорічник-2013 кращим бібліотекам України.

З програмою конференції можна ознайомитися тут

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути