chrome firefox opera safari iexplorer

5 найбезглуздіших об'єктів Києва за версією головного архітектора

10 січня 2013 о 09:30

Начальник головного управління містобудування і архітектури Сергій Целовальник розповів, які п'ять об'єктів, на його думку, варто було б знести у Києві.

"Прибрав би будинок на Кловському узвозі, 7-а (скляна висотка), вул. Мазепи, 11-а (сталінка), воно стоїть над Андрієм Первозванним. Зніс би будинок на вул. Грушевського, 9-а (скандальна висотка на схилах Дніпра), ТРЦ на Львівській площі, висотку «Гуллівер» біля Бессарабки (Спортивна пл., 1), а заразом і «Парус», — зізнається Целовальник в інтерв'ю «Сьогодні».

Заодно пояснює, що при його управлінні було побудовано тільки одна будівля з цього списку — на Львівській площі: «Я побіг у Кабмін, прем'єр-міністр Микола Азаров підписав мораторій на будівництво. Але, на жаль, у цього проекту є, як кажуть „натхненник“. Дуже наполеглива людина, яка все зробила, щоб об'єкт закінчили. Спочатку сесія не могла зібратися з цього питання близько трьох місяців, потім це питання ніяк не могли винести на ту сесію. За цей час вони день і ніч гнали об'єкт. І він був зданий, після чого площа перетворилася з історично сформованого простору з курдонером, з якоюсь „паузою“ в рядковій забудові вул. Великої Житомирської, в вульгарний „Т-образний“ перехрестя», — розповідає архітектор.

«У тих, хто це зробив з однією з найважливіших історичних площ столиці України, крім жадібності і спраги наживи немає ні розуміння містобудівних завдань, ні поваги до історії, до співгромадян...» — резюмував Целовальник.

Джерело: ТСН
Розділи: Суспільство

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути