chrome firefox opera safari iexplorer

Під Полтавою відкрили музей автора українського Тризуба

11 січня 2013 о 10:57

У селищі Опішня (Зіньківський район Полтавської області) відкрили музей мистецької родини Кричевських, до якої належав відомий архітектор живописець і графік Василь Кричевський, повідомляє Урядовий портал.

Саме йому в 1918 році голова Центральної Ради Михайло Грушевський доручив розробити державну символіку і цього ж року офіційним гербом України затвердили Тризуб київського князя Володимира, автором проектів якого був Кричевський.

Будівлю ж у Опішні, де віднині розташується музей Кричевських, побудував сам Василь Кричевський.

Раніше вона мала назву «Опішнянський гончарний показовий пункт Полтавського губернського земства». Протягом 1902—1919 років митець жив в Опішному. Він залучав опішнянських гончарів до оздоблення проектованих ним будівель.

З нагоди 140-річчя від дня народження Василя Кричевського, в рамках відзначення свята в Опішні, відкрили виставку художніх творів родини Кричевських, які передали музею-заповіднику спадкоємці Василя Кричевського з США.

Також присутні ознайомилися родинними документами та фото родини Кричевських. Презентували новий документальний фільм «Третій вимір Василя Кричевського», який підготував Благодійний Фонд «Дар».

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути