chrome firefox opera safari iexplorer

У Чернівецькій філармонії відкрили кімнату-музей Назарія Яремчука

30 листопада 2011 о 13:11

30 листопада Назарію Яремчуку виповнилося б 60 років. У день народження відомого тенора у Чернівецькій обласній філармонії відкрили кімнату-музей видатного співака.

Також на фасад філармонії, де співак у 1970—1995 рр. був солістом вокально-інструментального ансамблю “Смерічка”, урочисто відкрили меморіальну дошку Назарію Яремчуку, повідомили ZAXID.NET в прес-службі Чернівецької ОДА.

“Цей пам’ятний знак, як і кімнату-музей Назарія Яремчука, не випадково відкрито саме у філармонії, – сказав перший заступник керівника ОДА Георгій Галиць. – Творчій праці саме у Чернівецькій обласній філармонії, у рідному краї присвятив своє, на жаль, таке коротке, але яскраве життя справжній майстер пісенного мистецтва. Ця меморіальна дошка, кімната-музей співака впродовж десятиліть нагадуватимуть нам, наступним поколінням про щирого, залюбленого у свій край, в Україну талановитого митця. Нинішня подія – для прийдешніх поколінь, – відзначив Георгій Галиць, – аби не згасала пам’ять про світочів нашого краю.

Меморіальну дошку Назарію Яремчуку виготовив відомий буковинський художник та скульптор Артем Присяжнюк. За його словами, працюючи над пам’ятною дошкою, він прагнув втілити в барельєфі основні риси співака.

У кімнаті-музеї Назарія Яремчука представлено афіші, платівки, світлини, рукописи співака, які зібрав він особисто, його родина, друзі та колеги. Тут можна побачити експонати, які висвітлюють творчість “Смерічки” від її початків – коли самодіяльний ансамбль Вижницького будинку культури тільки починав свій творчий шлях, ті фотографії, на яких Назарій Яремчук, його творчі побратими вбрані в яскраві костюми, виготовлені талановитим художником-модельєром Аллою Дутківською, найперші платівки “Смерічки”.

24 жовтня

Інші дати
24 жовтня святкують:
  • День Організації Об’єднаних Націй (День ООН).
  • Всесвітній день інформації про розвиток.
Розгорнути
Народився Микола Біляшівський
(1867, м. Умань – 1926) – український археолог, етнограф, мистецтвознавець, музейний діяч. Один із засновників та дійсний член Української Академії Наук. В 1902-1923 роках - організатор і директор Київського міського художньо-промислового і наукового музею (тепер Національний художній музей України).
Розгорнути
День пам’яті Лук’яна Кобилиці
(1812, смт. Путила, Чернівецька область – 1851) – український громадсько-політичний діяч, керівник селянських повстань 40-х років 19 ст. на Путильщині (Буковині). Очолив виступи селян 22 громад, які рішуче відмовлялися відробляти панщину, самочинно переобрали сільську старшину, висунули вимоги відкриття українських шкіл, вільного користування лісами і пасовиськами. Як депутат австрійського парламенту виступив за надання політичної автономії Буковині і приєднання її до Галичини, вимагав скасування кріпацтва і передачу селянам землі без викупу.
Розгорнути