chrome firefox opera safari iexplorer

Українські синоптики помиляються з прогнозами через «совкове» обладнання

14 січня 2013 о 09:26

Останнім часом українські синоптики все частіше помиляються із прогнозами погоди. Гідрометцентр обіцяв Новий рік без снігу, а виявилося зовсім навпаки.

ТСН-Тиждень дізналася, що саме заважає українським метеорологам робити точні прогнози і не помилятися.

Передбачаючи погоду на місяць вперед і далі, легко потрапити пальцем в небо, навіть найпотужніший суперкомп'ютер британської метеослужби видає неточний результат.

«Це рівняння з дуже багатьма невідомими. Ми легко можемо вирішити рівняння з 1 чи 2 невідомими, але коли їх тисяча – то це проблема», — говорить директор Українського гідрометеорологічного центру Микола Кульбіда.

Проте, в Україні синоптики тільки мріють про такий суперкомп'ютер ціною 8 мільйонів. Мріють й про 10 радарів, які покриють всю територію країни і навіть про звичайні нові термометри.

На станціях температуру та тиск досі вимірюють старими радянськими приладами. Обладнання в обсерваторіях — військовий мотлох 70-х років, який працює, хоча вже давно мав би стояти в музеях.

Сьогодні в українській гідрометеослужбі працюють близько 5 тисяч спеціалістів — стільки ж, скільки в метеорологічній службі ВПС США, яка виготовляє точний прогноз для будь-якого куточка світу.

Проте, там метеослужба — питання національної безпеки, а в Україні метеорологи — зникаючий вид, який працює, незважаючи ні на що.

Нагадаємо, на днях повідомлялося, що «Укргідрометцентр» підготував усі необхідні документи для того, щоб узяти кредит у міжнародних фінансових інституцій. Ціна питання з модернізації державної «служби погоди» — 52 млн. доларів.

Джерело: ТСН
Розділи: Суспільство

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути