chrome firefox opera safari iexplorer

Сьогодні відзначають Міжнародний день підтримки жертв злочинів

22 лютого 2013 о 10:30

Міжнародний день підтримки жертв злочинів відзначається у п'ятницю.

Саме 22 лютого 1990 року уряд Англії опублікував "Хартію жертв злочинів”, і відтоді в усьому цивілізованому світі відзначають день підтримки жертв злочинів.

Оскільки наприкінці минулого століття проблема соціальної реабілітації жертв злочинів почала набувати міжнародного масштабу, у вересні 1985 року сьомий конгрес ООН із запобігання злочинності і поводження з правопорушниками затвердив Декларацію головних принципів правосуддя для жертв злочинів і зловживання владою. А 29 листопада Генеральна асамблея ООН ухвалила цей документ, уперше розробивши універсальні принципи підтримки і захисту жертв злочинів і зловживання владою.

У ряді країн прийняті та діють закони, спрямовані на захист постраждалих від кримінальних дій, їх соціальну реабілітацію, компенсацію завданої шкоди. У світі застосовується близько 200 програм допомоги потерпілим від злочинів, починаючи від програм допомоги потерпілим від сексуального насильства і закінчуючи муніципальними службами прибиральників місць скоєння злочинів, слюсарів, які безкоштовно вставляють замки, ремонтують вхідні двері після квартирної крадіжки тощо.

Джерело: Укрінформ
Розділи: Суспільство

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути