Міністерство охорони здоров'я України розробило та затвердило методичні рекомендації для консультування пацієнтів щодо основних принципів здорового харчування.
Як повідомила прес-служба МОЗ у понеділок, серед найбільш вивчених дієтичних підходів, покликаних зберегти здоров'я, виділяється дієта з низьким вмістом жиру, дієта для контролю артеріальної гіпертензії, середземноморська дієта і вегетаріанська дієта.
Рекомендованим добовим рівнем споживання солі для здорових людей є 6 г (еквівалент 2,3 г натрію). Зменшення кількості солі в дієті допоможе знизити ризик виникнення серцево-судинних захворювань. «Усім без винятку слід споживати більше 300 грамів фруктів і 300 грам овочів щодня. Збільшення рівня їх споживання призводить до зменшення смертності від усіх причин, серцево-судинних захворювань та інсульту», — зазначають в міністерстві.
Замість рафінованих злаків рекомендується вживати цільнозернові, які містять значно більше харчових волокон: домінування рафінованих злаків призводить до набору зайвої ваги. Молоко та молочнокислі продукти з нормальним вмістом жиру радять замінити на знежирені. Слід споживати 500 — 700 мл (або більше трьох порцій) таких продуктів щодня.
Також радять значно обмежити споживання червоного м'яса, насичених жирів і технологічних продуктів з м'яса. Риба, птиця, бобові, горіхи, насіння, знежирені молочні продукти повинні рекомендуватися пацієнтам в якості основного джерела білка. Радять в міністерстві уникати вживання транс-жирів через суттєвий ризик атеросклерозу і інсульту.
«Сьогодні чотири класи хвороб — серцево-судинні, злоякісні пухлини, цукровий діабет, хронічні респіраторні — викликають більше 80% смертей у нашій країні і більше 70% всього тягаря хвороб. Тож постійне дотримання правил здорового харчування, звернення до профільного лікаря і дбайливе ставлення до власного здоров'я допоможуть уберегтися від численних ризиків в почувати себе здоровим», — підсумовують в МОЗ.