chrome firefox opera safari iexplorer

Перший Альбом Тараса Шевченка з’явився у вільному продажі. Адреси магазинів

29 березня 2013 о 12:55

Як відомо, у березні 2013 року в Україні було презентовано факсимільне видання першого (за хронологією) із чотирьох альбомів малюнків Тараса Шевченка, що зберігаються в архіві Інституту літератури ім. Т. Шевченка НАН України.

У ньому містяться ескізи, етюди, зарисовки і начерки, виконані у 1841—1843 рр. у Петербурзі та під час першої подорожі Кобзаря в Україну 1843 року.

Відсьогодні «Альбом» з’явився у вільному продажу.

У Києві його придбати видання можна у таких книгарнях:

  • ТОВ «Джерела М» (вул. Почайнинська, 28)
  • Книгарня «Наукова думка» (вул. Грушевського)
  • Книгарня «Є» (м. Київ. Розповсюджує по Україні — Львів, Хмельницький, Івано-Франківськ, Харків).

Окрім того, «Альбом» можна придбати:

  • у Львові — ТОВ «Українська книгарня», вул. Шевченка, 8;
  • у Полтаві — ЧП «Пасічник» вул. Артема, 16; магазин «Планета» вул. Жовтнева, 60-А; видавництво «Дивосвіт» вул. Жовтнева, 37.

Нагадаємо, що «Альбом малюнків Тараса Шевченка 1841—1843 рр.» побачив світ завдяки Фонду Миколи Томенка «Рідна країна» та видавництву «Веселка» в рамках проекту «Шляхами Тараса Шевченка», приуроченого до 200-річчя поета.

Про Альбом

Це видання унікальне тим, що альбом Шевченка відтворений у його первісному вигляді, тобто таким, яким він був до вилучення із нього трьох аркушів.

Так, з альбому було вилучено спочатку два аркуші, очевидно, самим Шевченком, який за власними рисунками на них виконав офорти «У Києві» та «Видубицький монастир». Третій аркуш із ескізом композиції до офорта «Судня рада» на лицьовому боці та рисунком «Батьківська хата в Кирилівці» на звороті було вирвано для експонування на одній із виставок у радянську епоху. Оригінали цих сторінок нині зберігаються у Національному музеї Тараса Шевченка у Києві.

Дане видання, окрім власне Альбому, містить також науковий коментар шевченкознавця Сергія Гальченка, який описав і прокоментував кожен аркуш, аргументував і уточнив датування ескізів, зарисовок і начерків. За словами науковця, представлений альбом — доказ того, що навіть більш ніж за 150 років вивчення Шевченка його спадщина досі залишається лише частково дослідженою.

Малюнки аквареллю і сепією, зарисовки олівцем та фрагменти фольклорних записів – це те, що зафіксував митець упродовж кількох мандрівок містами і селами тодішніх Київської і Полтавської губерній як член Київської археографічної комісії.

Ескізи офортів із унікального альбому Шевченка 1845 року стали основою художнього видання «Живописна Україна» про минуле, народний побут, звичаї та фольклор, природу й історичні пам’ятки.

«Рідна країна»

24 квітня

Інші дати
Народився Дмитро Білоус
(1920, с.Курмани Сумська область - 2004) - український поет, перекладач, літературний критик, громадський діяч. Лауреат Національної премії України ім. Т.Шевченка за книгу «Диво калинове».
Вдягла весна мережану сорочку У день святий звільнившись од турбот І підіймає волошкові очі До віщих, до церковних позолот; Душа стає в цю днину молодою, Забувши, що слова бувають злі І помняться старання добротою, На щедрому пасхальному столі. (Вадим Крищенко)
Розгорнути
Народився Олександр Духнович
(1803, с. Тополі, Словаччина – 1865) - український письменник, культурний діяч, педагог.
Розгорнути