chrome firefox opera safari iexplorer

Сьогодні у Києві відзначать 175-ту річницю визволення Шевченка з неволі

22 квітня 2013 о 12:30

З нагоди 175-річчя визволення Тараса Шевченка з кріпацтва, 22 квітня 2013 року в приміщенні Національної спілки письменників України презентують унікальний проект Фонду Миколи Томенка «Рідна країна» та видавництва «Веселка» — факсимільне відтворення «Альбому Тараса Шевченка 1841—1843 років».

Початок заходу заплановано на 15-00 за адресою: м. Київ, вулиця Банкова, 2.

Альбом презентує його ініціатор, Голова Комітету з питань свободи слова та інформації, засновник Фонду «Рідна країна» Микола Томенко.

Окрім того, участь в заході візьмуть автор наукового коментаря до Альбому, відомий шевченкознавець Сергій Гальченко та директор видавництва «Веселка» Василь Степаненко.

Також в програмі буде представлена поетична вистава за творами Тараса Шевченка, яку підготував літературно-музичний салон Наталії Осипенко Бориспільської міської ради.

Нагадаємо, що до так званого першого альбому Тараса Шевченка входять рисунки 1841 — 1843 років, виконані художником у Петербурзі, та краєвиди Києва, типи селян і численні ескізи, етюди та начерки до «Живописної України», «Селянської родини», зроблені під час першої подорожі поета Україною 1843 року. Більшість рисунків виконано олівцем, в окремих випадках – тушшю-пером.

«Рідна країна»

27 квітня

Інші дати
Народився Олександр Беретті
(1816, м.Петербург, Росія – 1895) – український та російський архітектор, син Вікентія Беретті. Участник проектування Володимирського собору в Києві. За проектами Олександра Беретті збудовано 23 будівлі в ряді міст України. За проектами його батька Вікентія Беретті (14.06.1781 – 1842) в Києві збудовані будівлі Київського університету, обсерваторії і інституту благородних дівиць (нині Жовтневий палац).
Зелена піна лісу молодого Дрімотно плеще, як на морі шум. Блакитні тіні впали на дорогу, Заворожили мудрі бджоли ум. Стоять дуби замислено і строго. Тут — перейшовши молодий самум — Собі поставлю келію убогу, Щільник пахучий для останніх дум. (Максим Рильський)
Розгорнути