chrome firefox opera safari iexplorer

У Києві знесли черговий будинок історичної забудови

04 травня 2013 о 11:08

Трощити будинок на проспекті Перемоги в р-ні станції метро «Університет» почали 1 травня близько 20:00. Це був останній будинок, який залишився від історичної забудови цього кварталу, пишуть Коментарі. 

Очевидці кажуть, що на місці робіт стояв стовп чи то диму, чи то пилу, і навколо жахливо смерділо гаром. «Напевно, його спочатку підпалили, а потім почали зносити», — зазначили очевидці.

Роботи зі знесення тривали весь день і в четвер, 2 травня. Будинок трощили двома екскаваторами. До обіду будівлю неможливо було впізнати, вона нагадувала швидше величезну купу уламків, з яких ще стирчали кілька уламків стін. Але це тривало недовго. Цеглини сипалися від ударів ковша, як печиво. Величезні непроглядні хмари пилу летіли на дорогу, тротуар. Щоб «присадити» пил, уламки поливали водою з пожежної машини.

У сусідньому літньому кафе офіціанти обурюються, що пил відлякує клієнтів у святковий день, коли їх і так мало.

У пожежників, які поливали руїни, закінчилася вода, але поки ті їздили за нею, роботи не припинялися, пил летів на перехожих і припарковані машини.

Ніяких протестуючих активістів і захисників Києва на місці не виявилося.

Як розповів києвознавець Михайло Кальницький, знесена будівля побудована на початку ХХ століття. «Це був останній будинок, який залишився від історичної забудови цього кварталу», — зазначив Кальницький.

Вже зовсім скоро на місці руїн будинків і колишньої тютюнової фабрики почнуть будівництво величезного ТРЦ Hartz Mall загальною площею 161 тис квадратних метрів. Планується, що там будуть кінотеатри, торгові площі, атракціони, бізнес-центр і готель.

Дозвіл на знесення покинутих будівель (мешканців з них виселили ще наприкінці 1990-х) Київрада дала забудовнику ще в 2012 році, але «брудну» роботу традиційно для Києва вирішили провести у святкові дні, коли більшість киян виїхали за місто, щоб не привертати увагу публіки й протестні рухи.

Закінчити будівництво ТРЦ планують у 2015 році.

Джерело фото: vzglyad.net.ua

Розділи: Суспільство

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути