chrome firefox opera safari iexplorer

У Черкасах у викладача університету відібрали колекцію давніх вишитих рушників

31 жовтня 2013 о 09:16

Понад 1000 вишитих рушників Світлана Китова у минулому професор-культуролог черкаського університету ім. Б. Хмельницького разом із онуком майже тиждень намагаються забрати з кімнати-музею, яку навчальний заклад виділяв для користування.

Про це пише Gazeta.ua.

«Спочатку колекція розміщувалась у місцевому будинку піонерів, тоді у студентському гуртожитку. Згодом тимчасово зберігалася у каптерці університету, аж поки ректор не надав на третьому поверсі кімнату із сигналізацією під музей. Ніякої угоди на те, що музейні експонати належать університету ми не укладали. Бабуся колекцію збирала сама, купувала за власні гроші. Коли звільнилася, вирішила забрати», — розповідає Дмитро Китов, онук Світлани Андріївни.

Рушники Китова почала збирати зі студентських років. У колекції були ще ікони, народний одяг, кована скриня, ярмо, сани, прялки.

gazeta.ua

 gazeta.ua

«Забрати встигли тільки рушники черняхівської доби. Інше залишили, до наступного разу. Коли вранці прийшов по решту, двері були зачинені лише на один замок, хоч замикав на два. Помітив, що пакети із рушниками, які складав вчора були перебрані. Кілька вишитих сорочок пропали. Інше не помітив, бо зайшла жінка із бухгалтерії та декан факультету. Повідомили, що зараз проведуть інвентаризацію, мовляв, що речі з музею на балансі університету. Наступного дня знайшов опечатані двері музею, на пломбі із паперу була проставлена печатка навчального закладу», — каже Дмитро.

В університеті кажуть, що ситуацію з'ясують.

"Що там забирати? То велике питання, чиї ті рушники, якщо її то чому вони в університеті. Ми зараз розбираємося з цим питанням і поки що нічого не можу сказати. Не ясно чия то власність, треба вивчати підтверджуючі документи, — коментує Анатолій Кузьмінський, ректор універститету.

radiosvoboda.org

 radiosvoboda.org

До цієї теми

Черкаси мають «вишиваний літопис» України

Як «читати» рушники?

Рушник аж кричить: «Людоньки, поможіть, бо я хвора»

У Черкаському музеї рушника є раритети, які вишивали, щоб позбутися хвороби чи прикликати щасливу долю або багатство

Світлана Китова. Полотняний літопис України. Семантика орнаменту українського рушника

Світлана Китова. Семіотика українського рушника

Світлана Китова. Актуальність досліджень орнаментальної культури України

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути