chrome firefox opera safari iexplorer

З початку листопада ринок нерухомості може зупинитись

23 жовтня 2013 о 12:35

Наступного тижня в Україні набудуть чинності відкладені на три місяці нововведення, згідно з яким виставлене не продаж майно зможуть оцінити лише оцінювачі, які отримали ліцензію від Фонду держмайна.

Такі новації мали б вступити в дію ще з 1 серпня, але через малу кількість оцінювачів, які отримали на той момент ліцензію нові правила відтермінували до 1 листопада.

Тоді, ринок міг завмерти щонайменше на 2 місяці, оскільки до нових правил оцінки майна не були готові ані оцінювачі, ані юристи.

«Не виключено, що ця ситуація повториться і в перші дні листопада, адже за майже три місяці ситуація з числом оцінювачів не сильно покращилася. Якщо три місяці тому ліцензії отримала 161 компанія, то станом на п'ятницю 18 жовтня їх кількість збільшилася до 251. Якщо врахувати , що сьогодні на ринку працює більше 10 тисяч оцінювачів, то можна уявити, який ажіотаж буде у вибраних», – відзначають у консалтинговій компанії «SV Development».
Аналітик компанії Сергій Костецький відзначає, що вже багато фахівців-оцінювачів пройшли навчання та склали іспити, але Фонд держмайна не поспішає видавати їм ліцензії.

«При цьому ліцензованих компаній, навіть якщо за останні дні перед 1 листопада їхня кількість зросте до 500, не вистачить на всю Україну. Тому ми прогнозуємо, що в листопаді ринок нерухомості з початку місяця може бути паралізований», – зазначив він.

За словами фахівця , кількість угод з купівлі-продажу нерухомості постійно знижується. У вересні спад спричинили нововведення Нацбанком вимоги безготівкових операцій при купівлі на суму понад 150 тис. грн., а в жовтні свою лепту в гальмування ринку внесли проблеми з доступом до Держреєстру, коли нотаріуси тиждень не могли завіряти угоди купівлі-продажу.

«Мені здається, що держава запланувала занадто багато нововведень на досить короткий період часу. багато учасників ринку виявилися не готові до них. Я не виключаю, що введення оцінки виключно у ліцензованих оцінювачів можуть знову перенести на кілька місяців», – резюмував Костецький.

Нагадаємо, Кабмін вирішив відтермінувати запровадження нових правил оцінки майна на 3 місяці.

Джерело: Вголос
Розділи: Суспільство

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути