chrome firefox opera safari iexplorer

До березня оформити купівлю–продаж нерухомості не вдасться

01 грудня 2011 о 12:13

З 1 січня набирають чинності нові правила­ реєстрації нерухомості. Відтепер реєструвати право власності буде орган­ Міністерства юстиції «Укрдержреєстр». А Бюро технічної інвентаризації, яке досі узаконювало операції купівлі–продажу, видавало довідки та проводило технічне дослідження об’єктів, тепер займатиметься винятково упорядкуванням уже наявної бази даних та попередньою технічною інвентаризацією в будинках, котрі здають в експлуатацію.

У зв’язку з цим регіональні БТІ перестають приймати заявки на оформлення купівлі–продажу з 1 грудня, а столичне — з 15–го числа цього ж місяця.

Для простих людей це означає, що ринок нерухомості зупиниться й перебуватиме у стагнації принаймні до початку весни, пояснили спеціалісти. Ні продати, ані купити житло ніхто не зможе. Хіба що з юристами можна оформити «попередній договір» (без висновку БТІ). Проте, підписавши цей договір, людина не стає власником, тому й навряд чи платитиме за житло гроші. Хіба за умови, що запропонована сума буде значно меншою від ринкової.

Теоретично за такими «попередніми договорами» людина багата і впливова може за копійки купити квартири чи дачі в тих, хто потрапить у безвихідь й не матиме звідки взяти «швидкі» кошти. Але загалом на ціни нововведення навряд чи вплине: якщо вони потроху й знижуються, то лише через зубожіння населення.

У зв’язку зi стагнацією ринку може також призупинитися видача кредитів під завдаток нерухомості, що вдарить, у першу чергу, по бізнесу. Постраждають і ріелторські контори, які отримують відсоток від сум укладених угод. Їм залишаться «крихти» у вигляді оренди житла.

Так зване «єдине вікно», тобто централізація оформлень усіх угод, що стосуються нерухомості, призведе, у першу чергу, до того, що Київ відбере «кормушку» у місцевих органів влади, яким раніше формально належало БТІ й з якими юристи були змушені неофіційно ділитися прибутками, для того щоб «справи швидше вирішувалися». Суми хабарів прогнозовано можуть зрости.

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути