chrome firefox opera safari iexplorer

Нацбанк вводить в обіг пам’ятну монету до 150-річчя Бориса Грінченка

22 листопада 2013 о 16:10

Пам’ятну монету «Борис Грінченко» номіналом дві гривні вводить в обіг Національний банк України з нагоди відзначення 150-річчя від дня народження поета і прозаїка, перекладача, літературного критика, автора фундаментальних етнографічних, мовознавчих, літературознавчих та педагогічних праць Бориса Грінченка, повідомили УНН в управлінні інформаційного забезпечення та доступу до публічної інформації КМДА.

Презентація монети відбулася у Київському університеті імені Бориса Грінченка. В урочистостях взяли участь заступник начальника Управління нумізматичної продукції та маркетингу Нацбанку України Вікторія Сузанська, ректор Київського університету імені Бориса Грінченка Віктор Огнев’юк та автор ескізів монети Наталія Фандікова.

«Головною справою життя Бориса Грінченка стало виховання у молоді любові до рідної землі та української мови. Він утверджував значущість і важливість вчинків кожного для загальної справи. Тому місією Київського університету імені Бориса Грінченка є сприяння кожному у цілісному розвитку і лідерському становленні, служити людині, громаді, суспільству», – зазначив ректор Київського університету імені Бориса Грінченка Віктор Огнев’юк.

Зауважимо, що пам’ятна монета «Борис Грінченко» – одна із серії «Видатні особистості України». Виготовлена з нейзильберу, її вага – 12,8 г, тираж – 20 тисяч штук.

На аверсі монети вгорі розміщено Малий Державний Герб України та напис півколом «Національний банк України», у центрі – зображення книги із висловом письменника, з низу – номінал, рік карбування та логотип Монетного двору Національного банку України. На реверсі монети зображено портрет Бориса Грінченка, ліворуч і праворуч від якого – у квітковому орнаменті – роки життя «1863—1910» і напис «Борис Грінченко».

Джерело: unn.com.ua
Розділи: Новини культури

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути