chrome firefox opera safari iexplorer

У Києві відзначать 100-річчя з дня народження Платона Воронька

29 листопада 2013 о 10:56

Першого грудня виповнюється 100 років видатному поету, публіцисту, драматургу та громадському діячеві Платону Вороньку (1913–1988 рр.).

Майже всі свої літературні премії Платон Воронько отримав за «дорослі» вірші, але справжню славу здобули його неповторні поезії для дітей.

На його віршах виростають цілі покоління української малечі. Ці вірші настільки улюблені, що іноді здається, мовби вони існували вічно — «Падав сніг на поріг», «Хвалився кіт, що він убрід Дніпро перебреде...», «Засмутилось кошеня: треба в школу йти щодня...» та багато-багато інших.

Лауреат Державної премії СРСР (1951), Державної премії ім. Т. Г. Шевченка (1972), літературної премії ім. Лесі Українки (1976). Серед найвідоміших дитячих творів: збірки віршів «Всім по сім», «Читаночка», «Сніжна зіронька горить», «Облітав журавель», «Казка про Чугайстра» та багато інших.

2 грудня о 19:00 у Національному академічному драматичному театрі імені Івана Франка розпочнеться урочистий вечір пам’яті «Недоговорено багато…» присвячений 100-річчю.

На урочистому вечорі буде презентовано унікальний відеоряд з фотографій, рукописів та інших матеріалів з особистого архіву родини Платона Воронька. Усі ці матеріали будуть вперше представлені широкому загалу.

Довідково

Платон Микитович Ворнько народився 1 грудня 1913 року на Сумщині. Навчався в Харківському автошляховому інституті та Московському Літінституті. Учасник Другої світової війни, командир підрозділу підривників партизанського з’єднання Ковпака.

Він є автором понад тридцяти збірок віршів і поем та великої кількості книжок для дітей. Водночас він був відомим громадським діячем: обирався депутатом Верховної Ради УРСР десятого та одинадцятого скликань.

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути