chrome firefox opera safari iexplorer

Українці живуть на пороховій бочці з загрозою техногенної катастрофи

29 листопада 2013 о 12:24

Українців попереджають про можливість техногенної катастрофи. Зараз в країні 20 тисяч техногенно небезпечних об'єктів, 6 тисяч з яких у будь-який момент можуть вийти з ладу, привівши до незворотних наслідків, пише «Фокус».

Через зношеність міських комунікацій, заводського обладнання і бездіяльності чиновників українці можуть не тільки залишитися без води і опалення, але і в прямому сенсі злетіти на повітря. У житлово-комунальній сфері вже давно назрів ремонт більшості теплових і газових мереж. Притому, що строк їх експлуатації не перевищує 25 років, в багатьох містах вони служать набагато довше і зношені до межі. Періодичні розриви теплових мереж та вибухи газу в багатоповерхівках — наслідок цієї проблеми, стверджує видання.

Потенційно небезпечними для українців залишаються атомні електростанції, енергоблоки яких експлуатуються понад норми. Так, у 2006 році сталася пожежа в реакторному залі Южно-Української АЕС, а у 2013 обвалився дах машинного залу четвертого енергоблоку Чорнобильської АЕС. Багато небезпечних об'єктів і в гірничо-металургійній промисловості, аварії на яких загрожують не тільки забрудненням навколишнього середовища, але й людських життів. Приклади тому — вибух на шахті Засядька в 2007 році, аварія на Миколаївському глиноземному заводі в 2011 році, витік газу на Алчевському металургійному комбінаті у 2013 році.

Крім того, сотні українців й досі живуть на «пороховій бочці» — поруч зі 152 складами неутилізованих боєприпасів. Востаннє пожежа на такому складі стався у 2008 році в Харківській області. Як повідомлялося раніше, Києву загрожує техногенна катастрофа і нестача води.

Джерело: ТСН
Розділи: Довкілля

18 квітня

Інші дати
Народився Микола Сумцов
(1854, м. Петербург, Росія - 1922) - український фольклорист, етнограф, літературознавець та громадський діяч. Один з фундаторів Харківської громадської книгозбірні (1886).
Розгорнути
Народилася Уляна Кравченко (Юлія Шнайдер)
(1860, м. Миколаїв Львівська область – 1947) - українська письменниця, активістка українського жіночого руху. Автор повісті «Хризантеми» та багатьох збірок віршів.
Розгорнути
Народився В’ячеслав Липинський
(1882, с.Затурці Волинська область – 1931) - український політичний діяч польського походження, історик, соціолог, публіцист, теоретик українського консерватизму.
«Державу Українську може здійснити наша любов до неї, а не ненависть до її ворогів» (В’ячеслав Липинський)
Розгорнути