chrome firefox opera safari iexplorer

Георгія Гонгадзе поховають через 14 років після вбивства

16 січня 2014 о 11:04

Вбитого 14 років тому опозиційного журналіста Георгія Гонгадзе цього року планують віддати землі. Про це розповіла дружина покійного, Мирослава Гонгадзе, пише DT.UA.

«Так, похорон планується. Коли це буде відбуватися і де, ми повідомимо додатково, коли владнаємо всі деталі». Як відомо, всі 14 років останки Георгія лежать в одному зі столичних моргів.

Мирослава також спростувала інформацію, що з'явилася в мережі, що похорон пройде на Байковому кладовищі: «Про Байкове мені нічого невідомо, це новина навіть для мене. Можливо, це фантазія автора матеріалу».

Нагадаємо, опозиційний журналіст Георгій Гонгадзе зник у Києві 16 вересня 2000 року. У листопаді того ж року в лісі неподалік від столиці було виявлено обезголовлений труп, який, за висновками експертів, міг належати Гонгадзе.

Незабаром після цього було оприлюднено записи, нібито зроблені екс-майором держохорони Миколою Мельниченком у кабінеті тодішнього президента Леоніда Кучми. На записі голос, схожий на голос Кучми, віддає розпорядження «розібратися» з журналістом.

29 січня 2013 року Печерський районний суд Києва визнав винним у вбивстві журналіста Георгія Гонгадзе екс-генерала МВС Олексія Пукача і засудив його до довічного позбавлення волі.

Пукач зізнався, що власноруч задушив журналіста. А після винесення вироку він фактично визнав причетність до злочину вищих осіб держави, порадивши запитати про мотиви вбивства у Леоніда Кучми і екс-голови Верховної Ради Володимира Литвина.

Сам Кучма спростовує свою причетність до загибелі журналіста.

У березні 2011 року проти нього було порушено кримінальну справу за звинуваченням у перевищенні влади і службових повноважень, які призвели згодом до вбивства Гонгадзе.

Проте у грудні того ж року Печерський районний суд Києва визнав порушення справи незаконним. Записи Мельниченка суд не визнав доказом у справі про вбивство Гонгадзе.

Розділи: Суспільство

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути