chrome firefox opera safari iexplorer

16 вересня вшанують пам'ять Георгія Гонгадзе та загиблих журналістів

08 вересня 2011 о 15:45

16 вересня 2011 року у Києві та інших містах України вшанують пам’ять Георгія Гонгадзе, а також інших журналістів, які загинули за часи незалежності України.

Про це «Рідній країні» повідомили організатори акції.

У Києві початок акції о 18:30 на Майдані Незалежності. Запаливши свічки, учасники акції вирушать до адміністрації президента. Там вони згадають усіх загиблих журналістів за часи незалежності України, оголосять вимоги до влади і традиційно проведуть хвилину мовчання.

Організатори наголошують, що акція відбудеться без будь-якої партійної та організаційної символіки. Навіть символіка на футболках чи кепках вважатиметься цинічним самопіаром на смерті загиблих.

Починаючи з 2005 року 16 вересня, у день зникнення Георгія Гонгадзе, громадськість організовує акції його пам’яті та пам’яті усіх загиблих журналістів.

«Виповнюється 11 років, як Георгія немає з нами. Нещодавно в суді були названі прізвища замовників убивста Георгія Гонгадзе, але подібні заяви влада може використати як спосіб «відмазати» замовників, адже прямих наказів від Кучми і Литвина Пукач не отримував, а отже очевидним є те, що «справедлива» судова система України всю провину покладе на мертвого міністра внутрішніх справ Юрія Кравченка, аби найбільші замовники залишились на свободі. Крім того, список зниклих журналістів невпинно поповнюється. Рік тому зник засновник і видавець харківської газети «Новий стиль» Василь Климентьєв. Міліція порушила справу про навмисне вбивство і прямо каже, що його вже немає в живих», — зазначають організатори акції.

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути