chrome firefox opera safari iexplorer

У Києво-Могилянській академії ввели навчальний курс про ОУН та УПА

16 січня 2014 о 17:31

Історик Володимир В’ятрович розпочав викладати навчальний курс «Український визвольний рух 1920–1950-х років» для студентів-істориків 3 та 4 курсів Національного університету «Києво-Могилянська академія».

Про це повідомляє прес-центр Центру досліджень визвольного руху.

У рамках курсу Володимир В’ятрович розповідатиме студентам про ідеологію ОУН, розвиток структур руху, протистояння з німцями та поляками, боротьбу УПА проти СРСР та його карально-репресивної системи, а також про значення та роль українського визвольного руху в антитоталітарному спротиві Європи.

«Розвиток українського визвольного руху є одним із головних сюжетів історії українського народу в ХХ столітті, – вважає Володимир В’ятрович. – Без його розуміння неможливо зрозуміти багатьох інших процесів як в українській, так і світовій історії. Чому українці не зникли як нація, незважаючи на століття бездержавного існування та асиміляційні зусилля окупантів? Чому з мапи світу зник СРСР? Чому у 1991 році з’явилася українська держава?».

Так само, на думку історика, без розуміння історії українського визвольного руху незрозумілими залишаться чимало питань сучасного розвитку України: особливості її внутрішньої політики (ментальний поділ на Схід і Захід, двомовність, різне трактування подій минулого, різка поляризація суспільно-політичного життя) та відносини з сусідніми країнами, зокрема з Росією та Польщею.

Курс триватиме семестр, програму можна переглянути на сайті Центру досліджень визвольного руху.

Нагадаємо, що Володимир В’ятрович – дослідник історії українського визвольного руху, кандидат історичних наук, автор семи книг, директор наукового центру при Національному університеті «Києво-Могилянська академія», голова вченої ради Центру досліджень визвольного руху. Навчався у Львівському національному університеті імені Івана Франка.

У 2008–2010 роках на посаді директора Галузевого державного архіву Служби безпеки України розсекретив раніше таємні архіви КҐБ та організував відкритий доступ до них. У 2010–2011 роках працював в Українському науковому інституті Гарвардського університету, влітку 2012-го вивчав архіви Інституту Гувера Стенфордського університету. Член наглядової ради Національного музею-меморіалу «Тюрма на Лонцького» у Львові.

Джерело: ZIK
Розділи: Новини освіти

24 квітня

Інші дати
Народився Дмитро Білоус
(1920, с.Курмани Сумська область - 2004) - український поет, перекладач, літературний критик, громадський діяч. Лауреат Національної премії України ім. Т.Шевченка за книгу «Диво калинове».
Вдягла весна мережану сорочку У день святий звільнившись од турбот І підіймає волошкові очі До віщих, до церковних позолот; Душа стає в цю днину молодою, Забувши, що слова бувають злі І помняться старання добротою, На щедрому пасхальному столі. (Вадим Крищенко)
Розгорнути
Народився Олександр Духнович
(1803, с. Тополі, Словаччина – 1865) - український письменник, культурний діяч, педагог.
Розгорнути