chrome firefox opera safari iexplorer

Як уникнути надлишкової ваги — поради експертів

09 січня 2014 о 10:36

За прогнозами ВООЗ, через два роки 2,3 млрд. людей у світі матимуть зайву вагу, а 700 млн. – потерпатимуть від ожиріння. “В Україні надлишкову вагу має понад 50% дорослого населення. На ожиріння хворіє 16% чоловіків та 26% жінок. Найбільше повних – у південних та східних регіонах, – наводить статистику к.м.н., директор Державного науково-дослідного центру з проблем гігієни харчування МОЗ України, головний позаштатний дієтолог МОЗ України Олег Швець. – Усі ці люди ризикують захворіти (або вже хворіють) на цукровий діабет, атеросклероз, артеріальну гіпертензію”.

«А ще – на рак печінки, шлунка, стравоходу», – додає д. м.н., професор кафедри терапії №1 ФДПО Львівського національного медичного університету ім. Д. Галицького Валерій Вдовиченко. Каже, відповідально до свого здоров’я ставляться лише люди, яким за 55 років. У віковій групі 25-34 роки тільки 9% опитаних українців дотримуються рекомендацій дієтологів (їдять часто, але потроху). З 34 по 45 років – 11%. З 45 по 54 – 17%. Ніхто не з’їдає протягом дня рекомендованих п’яти порцій овочів та фруктів (дослідники опитали 1000 респондентів з різних регіонів України). 57% опитаних зізналися: не роблять цього, бо... надто зайняті. 15% не надають значення збалансованості раціону.

“Якщо людина важить 200 кг і більше, вирішується питання про оперативне втручання. За рік у світі проводиться понад 380 тис. таких операцій, – каже д. м.н., професор, завідувач кафедри хірургії №2 Національного медичного університету ім. О.О. Богомольця Олександр Іоффе. – Через півтора року після операції хворі втрачають 100-150 кг зайвої ваги – і одружуються, народжують дітей. Покращується якість життя і старших пацієнтів. Протези суглобів розраховані максимум на 100 кг. Якщо вживити такий протез людині, яка важить 170 кг, замінник суглоба прослужить не більше року”.

Операція показана кожному п’ятому пацієнту з ожирінням. Аби не потрапити до цієї когорти, Олег Швець радить:

— обмежити вживання солі (до 3 г на добу). Солі особливо багато у хлібі – у 200 г. міститься добова норма!

— відмовитися від трансжирів. Найбільше їх – у цукерках. “Деякі цукерки – такі ж шкідливі, як цигарки”, – стверджує експерт;

— слід також зменшити порції їжі, більше рухатися та вживати функціональні продукти, які допомагають знизити вагу та тримати її у межах норми (протеїнові коктейлі, батончики тощо).

В окремих випадках доведеться приймати медикаменти. Популярний донедавна римонабант відкликали (через підвищення ризику суїцидів), як і сибутрамін (провокує ускладнення з боку серцево-судинної системи). Зараз таким пацієнтам прописують орністат (призначений лише для лікування ожиріння), метформін (його приймають також хворі на цукровий діабет) та бупропіон (паралельно використовують для лікування хворих на депресію).

Як позбутися харчової залежності? Ведіть харчовий щоденник: фіксуйте все, що з’їли, місця, у яких приймали їжу, кількість прийомів їжі, свої відчуття після трапези, радить Олег Швець. Ви можете змінити свої харчові звички, якщо розірвете ланцюг між факторами, які спонукають прийняти їжу, і самою їжею.

— Визначте, де будете снідати, обідати, вечеряти. Приймайте їжу лише у цих місцях. Якщо визначили, що будете обідати у їдальні, не розкладайте канапки на робочому столі.

— Поклали шматок до рота – зробіть ковток води.

— Їжте повільно, ретельно пережовуючи їжу.

— Кожні п’ять хвилин робіть перерву. Відкладіть виделку з ножем, встаньте, відійдіть від столу.

Створіть навколо себе дружню атмосферу. Хай друзі, члени сім’ї заохочують вас до змін!

Тренуйте силу волі. Здатність встояти перед спокусою – найважливіша частина процесу схуднення. Навчіться говорити “Ні” – це стане у пригоді під час святкових застіль.

Ведіть подумки діалоги з собою. На тарілці лежить шматок торта. Сконцентруйтеся на думці: “Що я роблю?! Я ж порушую всі правила своєї дієти!” Але навіть якщо не стрималися, не картайте себе. “Так, я з’їв торт і порушив свій план харчування. Тепер мушу зробити щось, аби повернутися у колію”. Мисліть позитивно.

Мінімізуйте стрес. Він може дати поштовх до неконтрольованого споживання їжі. Шукайте способи пережити важкі періоди без переїдання.

З’їдайте щодня мінімум по 300 г. різноманітних овочів і фруктів. Обирайте хліб, макаронні вироби з борошна грубого помелу або цілого зерна. Кожного дня їжте жирну морську рибу (ця рекомендація не поширюється на вагітних і матерів, які годують грудьми). Відмовтеся від напоїв, у які додають цукор і вершки (чай, кава, какао, шоколад, солодка газована вода). Найкращий напій – зелений чай без цукру (соки також містять багато калорій, у 200 г. – приблизно 100 ккал). Приймайте їжу чотири рази на день, в один і той самий час. Обов’язково снідайте. Перед кожним “великим” прийомом їжі випивайте склянку звичайної води.

Не забувайте про фізичну активність. Заняття мають бути регулярними і тривалими. Краще щодня ходити пішки у середньому темпі протягом 60 хвилин, ніж 30 хвилин три рази на тиждень тягати штангу у спортзалі. Вихідні – не привід байдикувати!

Не важтеся щодня. Проводьте заміри один раз на тиждень.

Яку дієту обрати? К.м.н., доцент кафедри внутрішньої медицини №1 національного медичного університету ім. О.О. Богомольця, керівник Клініки здорового харчування Українського НДІ харчування, біотехнології та фармації Олександр Мартинчук пропонує два варіанти.

24 квітня

Інші дати
Народився Дмитро Білоус
(1920, с.Курмани Сумська область - 2004) - український поет, перекладач, літературний критик, громадський діяч. Лауреат Національної премії України ім. Т.Шевченка за книгу «Диво калинове».
Вдягла весна мережану сорочку У день святий звільнившись од турбот І підіймає волошкові очі До віщих, до церковних позолот; Душа стає в цю днину молодою, Забувши, що слова бувають злі І помняться старання добротою, На щедрому пасхальному столі. (Вадим Крищенко)
Розгорнути
Народився Олександр Духнович
(1803, с. Тополі, Словаччина – 1865) - український письменник, культурний діяч, педагог.
Розгорнути