chrome firefox opera safari iexplorer

Як правильно заощаджувати гроші під час кризи, — поради експертів

28 грудня 2014 о 14:21

“У зв’язку з нестабільною економічною ситуацією ціни уточнюйте у продавців”. Таке написане від руки оголошення побачила на дверях гуртівні посуду. Ціни зростають так швидко, що продавці не встигають змінювати цінники. За останні півроку вартість імпортних товарів подвоїлась. На жаль, наші зарплати за цей час не зросли. Тому доводиться економити буквально на кожному кроці. Та, виявляється, економити також треба вміти правильно, бо, як відомо, скупий платить двічі.

«Будь-яка економія має починатися зі зведення сімейного бюджету. Сім’я — це також своєрідна фірма, тож для того, аби вона могла ефективно працювати, повинна мати певний бюджет та бухгалтерію, – каже бізнес-тренер Тарас Радзівіл. – Для початку треба навчитись записувати свої витрати. Для цього можна використати як звичайний блокнот, електронні таблиці, так і спеціальні програми для смартфонів, які допомагають контролювати витрати. Місяць-два варто записувати все, на що витрачаєте гроші, включно з дрібницями. Це потрібно для того, аби зрозуміти, куди йдуть ваші гроші. Будете здивовані, та 20-30% витрат — такі, без яких цілком можна обійтись. Далі треба навчитися планувати. Новий рік якраз прекрасний привід для початку такого планування.

Перш за все треба спланувати свої доходи на наступний рік. Це нескладно, адже у більшості людей лише одне джерело доходів — зарплата.

Далі треба спланувати основні витрати: одяг, відпустка, побутова техніка, можливо, ремонт. З цього треба звести баланс. Це дасть змогу зрозуміти, що ми можемо собі дозволити і що нам насправді потрібно. Коли не складаємо плану витрат, то купуємо не те, що треба, а те, що нам хочеться у певний момент. Агресивна реклама лише сприяє тому, що ми робимо багато імпульсивних, непотрібних покупок”.

При цьому бізнес-тренер переконує — економити треба не на всьому. Не варто економити на харчуванні, освіті та продуманому відпочинку. Звичайно, якщо перестати купувати солодощі до чаю, це піде на користь і сімейному бюд­жету, і фігурі. Але якщо сидіти на самих кашах та картоплі, бо це дешево, то в перспективі доведеться більше витрачати на ліки. “Їжа має бути здоровою, а харчування — збалансованим. Інакше можна нашкодити здоров’ю, а лікування — дуже дороге задоволення. На освіті економити не варто, адже у перспективі хороша освіта дасть змогу заробляти більше. Взагалі, витрати на освіту можна розглядати як інвестицію у своє майбутнє, – каже Тарас Радзівіл.

Щодо відпочинку, то людина, яка працює, має добре відпочивати. Тривала робота без відпочинку позначається на працездатності, а згодом і на здоров’ї. До речі, якщо на здоров’ї економити не можна, то на ліках — дуже навіть можна. Зараз якраз сезон застуд, тому варто пам’ятати, що майже усі розрекламовані імпортні ліки мають дешевші віт­чизняні аналоги”. А ще не варто забувати про “допотопні” лікарські засоби. Наприклад, можна купити розрекламоване полоскання для горла за 100 гривень. А можна купити пляшечку настоянки евкаліпта чи календули за п’ять гривень і з таким самим результатом полоскати горло. Так, воно без “смаку меду та лимона”, але за зекономлені гроші можна купити і мед, і лимон, і ще якихось вітамінів.

Економимо на їжі

Варто скласти приблизне меню на тиждень і купити заздалегідь продукти, які можуть зберігатися довше.

Замість купувати готові напівфабрикати (пельмені, вареники, бендерики), краще робити їх самому. Вийде і дешевше, і корисніше (принаймні точно знатимете, що їсте). Те саме з випічкою до чаю.

Якщо на роботі нема дешевої їдальні, то краще брати їжу з дому у ланч-боксах (тепер є такі, що підтримуватимуть навіть певну температуру їжі), а не харчуватись у кафешках поблизу.

Якщо вам нічого конкретного не треба, але “хочеться чогось такого...”, то у магазин краще взагалі не заходити.

Походи у кафе “на каву”, “на пиво”, “на піцу” також з’їдають величезну частину сімейного бюджету. Згадайте старі-добрі часи — з друзями можна посидіти за кавою чи грою в монополію і вдома. А на “каву і до кави” можна скинутись...

На бензині

Ходіть пішки. Це не жарт. Якщо на роботу чи до магазину менше як 10 хвилин ходьби, їхати авто просто безглуздо.

Кооперуйтеся з сусідами. Якщо вам по дорозі на роботу чи робите закупи в одному супермаркеті, можете їздити по черзі.

Почистіть багажник від непотребу. Що більше зайвого вантажу возите з собою, тим вищі витрати пального.

Стежте за тиском у колесах. Якщо він надто низький, витрати пального зростають.

Гучна музика та ввімкнений кондиціонер збільшують витрату пального майже на 10-15%.

Оминайте затори. За 10 хвилин стояння у корку пального йде приблизно стільки, як на 10 км траси.

На одязі

Головне, визначитись, що конкретно потрібно. Якщо не знаєте, що треба — нема чого ходити по магазинах. А якщо хочеться пошвендяти торговим центром — не беріть грошей.

Жінкам знайомі ситуації, коли купуєш туфлі, потім розумієш, що під них треба купити сумку... Тож яка б симпатична річ не була, якщо вона не поєднується з тим, що уже є у вашому гардеробі, — не беріть.

Окрім інтернет-магазинів, у соцмережах є чимало так званих барахолок, де можна придбати вживані речі дешево, а то й за символічну ціну. Особливо це стосується вечірніх суконь (більш як на один-два рази вони не потрібні) та дитячих речей (малюки швидко з них виростають).

Розділи: Суспільство

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути