chrome firefox opera safari iexplorer

Боротьба за федералізацію – це проект «Русского мира» всупереч настроям більшості українських громадян

01 березня 2014 о 17:25

Використання ідеї федералізації, спроба видати її за необхідність, яку нібито вимагає українське суспільство, – річ абсолютно безпідставна. Як доказ цьому наведу результати соціологічного дослідження, проведеного 14-20 лютого 2014 року «Українським демократичним колом».

Так, за унітарну державу висловлюються майже 70% громадян, в той час, як за федеративну – майже 17%.

В регіональному розрізі федерацію підтримують: Схід – 29,4%,Південь -25%,Захід – 9.5%, Центр – 5.6% громадян. У всіх регіонах більшість українців підтримують унітарну Україну, навіть на Сході -51,1%.

Найбільш показовим є те, що навіть ті політичні сили, або їх представники, що агітують за федералізацію, не мають підтримки серед своїх прихильників. Так, за те, щоб Україна залишалася унітарною державою, виступають 57% прихильників Партії регіонів, а за федеративний устрій – 29%. Подібна ситуація і з Комуністичною партією: 56% – за унітарну державу, 29% – за федерацію. Звісна річ, абсолютна більшість прихильників «Батьківщини» (86%), «Свободи» (87%), «УДАР» (81%) є прихильниками того, щоб не допустити федеративного устрою.

Отож, як бачимо, в Україні відсутня підтримка ідеї федералізації України, яка, зрозуміло, не має відношення до централізації місцевого самоврядування чи покращення життя громадян. А тому очевидно, що це – елемент доктрини відновлення Великої Російської імперії, ідеології так званого «Русского мира», яку освячує і російська церква».

Ми вже пройшли випробування на свободу і гідність. Тепер треба пройти випробування на захист незалежності і територіальної цілісності України. Це – тест для нас всіх, для нового уряду, для міжнародної спільноти. Тут все стає очевидним: хто з нами, а хто проти нас.

Микола Томенко, народний депутат України

Розділи: Думка читачів

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути